Hotell Transylvania 2

Amerikansk komedie, 2015, passer fra åtte år

Denne komedien byr på mye moro, men snubler litt langs veien. Filmen har seks års aldersgrense, men egner seg kanskje best for barn fra åtteårsalderen.

Drac og de andre på Hotell Transylvania er en artig gjeng, og forholdet mellom monstre og mennesker skaper noen svært morsomme og absurde situasjoner. Men til tross for at latteren sitter løst når man ser filmen, er ikke alt like bra. Spesielt avslutningen skuffer, der filmen totalt undergraver sitt eget budskap.

Handling

Vampyren Drac er kanskje et monster, men han er egentlig en sympatisk og veldig morsom fyr. I denne oppfølgeren blir Drac bestefar, og da tar han selvsagt helt av.

Det knytter seg en del spenning til oppveksten til vesle Dennis. Han er nemlig halvt menneske og halvt vampyr, og innen hans fem års fødselsdag vil det vise seg hva han blir. Drac er stolt av sin monsterbakgrunn, og har et brennende ønske om at Denisovitsj, som han kaller barnebarnet, skal bli vampyr.

Mavis derimot, tenker på å flytte fra hotellet, bosette seg i California og la Dennis vokse opp blant vanlige mennesker. Det skaper selvsagt småpanikk hos Drac, og forviklingene baller på seg. Sammen med vennene sine tar Drac barnebarnet med på en – forhåpentligvis kjempeskummel – tur der Dennis skal lære å få ut sitt indre monster.

Ikke nok med det. På hotellet har Drac hendene fulle med å takle den menneskelige svigerfamilien, samtidig som hans svært så gretne og menneskefiendtlige vampyrfar også må få møte sitt oldebarn.

Hotell Transylvania 2

Regi: Genndy Tartakovsky
Sjanger: Animasjon / Komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 29 min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

«Hotell Transylvania 2» er en veldig morsom film. Vi har spesielt sansen for Drac, som er så impulsiv, sprø og sympatisk at det er en fryd. Filmen byr på så mye lattervekkende underholdning at den er vel verdt en tur på kino.

Når vi likevel ikke tildeler «Hotell Transylvania 2» vår anbefaling, så har det med andre ting å gjøre. Først og fremst gjelder det budskapet. Gjennom historien formidles det at alle er verdifulle som de er, og at man ikke skal tvinges til å være noe man ikke er. Vesle Dennis møter sprikende forventninger fra hele familien, som har ulike drømmer om hva den vesle gutten skal bli. Konflikten truer med å rive familien fra hverandre, og gutten blir trist og ulykkelig. Dette er helt topp, men så kommer filmen til sitt klimaks og filmskaperne klarer kunststykket å undergrave dette fullstendig. Vi skal ikke avsløre handlingen, og sier bare at det eneste positive er at man får et utmerket samtaletema å ta opp med barna. Hva er det egentlig filmen forteller oss her?

Ellers bærer filmen preg av å være en oppfølger. De første ti minuttene er en skuffende transportetappe. Som helhet var den første filmen mer helstøpt – både i humor og historie. En positiv ting er imidlertid at denne filmen ikke er så overdrevet i sitt forsøk på å være kul som sin forgjenger. Det trekker inntrykket opp.

Egnethet

«Hotell Transylvania 2» har seks års aldersgrense. Filmen handler jo om skumle monstre, og da er det naturlig at det blir noen nifse scener. Men denne filmen er mindre skummel enn den første filmen, og har hele tiden en morsom tone som gjør at det ikke er noe som oppleves spesielt truende.

Vi vil likevel be foresatte vurdere om de vil la seks- og syvåringer se filmen på kino uten en voksen ved siden av seg. Flere scener er litt dystre, og vi får blant annet se noen flaggermusmonstre som er ganske skumle. Vi tror at det kan bli litt sterkt for noen i denne alderen.

For barn fra åtteårsalderen er dette morsom og flott underholdning, og dersom man får en god samtale ut av det feilslåtte budskapet kan det faktisk komme mye bra ut av å se «Hotell Transylvania 2».

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Kortvarige nifse elementer og enkelte mørke scener gjør at filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Hotell Transylvania 2»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser