Hunder, barn og Kraków

Polsk romantisk komedie, 2022, anbefales fra 7 år

ANMELDELSE: Sjarmerende og morsom romantisk komedie om Magda, som er redd hunder og får livet snudd på hodet når hun drar til Kraków og møter Krzysztof, sønnen Karol og hunden Trombone.

Denne filmen er kanskje ikke blant de aller beste romantiske komediene, men den har en uimotståelig sjarme som gjør dette til en veldig koselig filmopplevelse for hele familien.

*Hunder, barn og Kraków  har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (6).

Handling

Magda bor i Warszawa og lever et hektisk liv i tv-bransjen. Trening og telefonmøter skjer gjerne samtidig, og hun spås en lys fremtid på tv-skjermen. Men Magda har ett problem, hun er ganske redd for hunder. Og når akkurat det fører til at Magda lager en aldri så liten skandale, forandrer livet hennes seg på et blunk.

I et forsøk på å redde karrieren reiser hun til Krakow for å lage en reportasje om en dachsparade – et stort hundeshow – og der vil tilfeldighetene, eller kanskje skjebnen, at hun møter Krzysztof, sønnen Karol og hunden Trombone.

Hunder, barn og Kraków

Regi: Filip Zylber
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Anna Próchniak, Michał Czernecki, Iwo Rajski m.fl.
Språk: Polsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Polen
Spilletid: 1t 48min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Hunder, barn og Kraków er en enkel og uhøytidelig historie som er bygget på en kjent mal; en kvinne som er altfor opptatt av karrieren og lever et hektisk liv, får et nytt perspektiv på livet når hun reiser til et mer avslappet sted og gir slipp på noen ting. Historien er altså ikke spesielt original, men denne filmen har likevel en så avslappet sjarme med lun humor at den byr på en svært koselig filmopplevelse.

Filmen fine budskap forteller oss at hverdagen kan bli enklere og bedre hvis man aksepterer at man ikke kan planlegge og kontrollere alt, og at man med fordel kan slappe av og ikke prøve å gjøre alt på én gang. I tillegg er det fine budskap om å kjempe for det man vil ha, fellesskap, lojalitet og verdien av å hjelpe hverandre. Og vi må ikke glemme hundene – filmen er full av flotte hunder, og de som er litt engstelige for hunder vil sikkert kjenne seg igjen i Marta, som også må lære seg å bli glad i hennes nye firbeinte venn.

Egnethet

Hunder, barn og Kraków har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser.

Historien handler egentlig mest om forholdet mellom to voksne mennesker, og passer slik sett best for litt eldre barn. Men samtidig har sønnen Karol sin egen historie som passer fint for barn fra aldersgrensen, og det er mange morsomme scener både med mennesker og hunder. Tonen og formspråket i filmen er rettet mot et ungt publikum, og passer også fint for ungdom og voksne. Utover dette kan vi ikke se at det er noen scener som kan oppleves skumle eller ubehagelige for selv de aller yngste.

Filmtrailer (uten undertekst):

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Netflix