I krig med bestefar

Amerikansk komedie, 2020, anbefales fra 6 år

I krig med bestefar

Peter og bestefar Ed havner i en sprø krig om det beste soverommet i en komedie som er helt topp for unge seere. Gjør deg klar for vill slapstick-humor og et fint budskap om familieforhold.

I en tid når et stort flertall av filmer foregår i en eller annen fantasiverden, er det veldig forfriskende å se en film om en morsom krig mellom generasjonene i et helt vanlig forstedsstrøk – selv om de ville påfunnene ikke er akkurat realistiske. Dette er en flott film for barn og unge, og den kan vel kalles en slags lettversjon av Alene hjemme-filmene.

Handling

Bestefar Ed er blitt enkemann, han har mistet førerkortet og havner i trøbbel med politiet på grunn av sin totale mangel på forståelse av den digitale verden. Peter har nettopp begynt i 6. klasse og er som gutter flest; det går i skole, venner og dataspill – med de gleder og utfordringer ungdomstiden bringer med seg.

Når mor bestemmer at bestefar ikke kan bo alene lenger, og inviterer ham til å bo sammen med småbarnsfamilien, da oppstår det raskt gnisninger mellom bestefar og Peter. Mor forviser Peter til loftet, og bestefar får rommet til Peter. Dette er overhodet ikke greit for Peter, som ikke er sein med å skrive en krigserklæring til bestefar, som han er veldig glad i, men som bare har å pelle seg ut av rommet.

Men bestefar har ingen planer om å gå med på det, selv om han også er veldig glad i Peter, så da er det bare for begge to å stålsette seg, for det som følger deretter er en lang rekke og stadig mer heftige pek og skøyerstreker for å få den andre til å kapitulere.

I krig med bestefar

Regi: Tim Hill
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Robert De Niro, Christopher Walken, Uma Thurman, Rob Riggle, Jane Seymour m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 38min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

I krig med bestefar vil nok ikke gå inn i filmhistorien som en klassiker på linje med Alene Hjemme, men det er likevel en film vi tror mange barn og unge vil storkose seg med. Alle karakterene er akkurat passe sprø, og Peter og bestefar holder ikke tilbake når de prøver å sette hverandre ut av spill. Denne typen slapstick-humor er utrolig artig når den fungerer, og for målgruppen gjør den i det i høyeste grad her.

Filmskaperne lykkes også godt med å holde på balansen mellom vill krigføring og familiekjærlighet. Peter og bestefar er glade i hverandre, og dette er aldri truet i løpet av filmen. Flere ganger prøver de å finne løsninger, men når begge ikke vil gi seg på kravene, er ikke dette helt enkelt. Resten av familien inkluderes også i historien på en fin måte, og det er flere morsomme bihistorier med mor, far og de to søstrene til Peter, både den kjærlighetssyke storesøsteren og den skjerm- og julegale lillesøsteren.

Filmen har en flott tematikk om gnisninger og kjærlighet i en familie, der alle vil hverandre vel, men der gode intensjoner, misforståelser og fortidens hendelser til stadighet skaper konflikt og frustrasjon. Det er også mye morsomt om det digitale generasjonsskillet, der for eksempel bestefar blir veldig frustrert når han må lese avisen på nettbrettet, men lillesøster viser på et blunk hva han skal gjøre. I tillegg er det også noen forsøk på å skape refleksjon rundt følgene for begge parter i en ekte krig, men om dette vil nå frem til målgruppen er ikke helt sikkert.

Egnethet

Aldersgrensen er seks år. De to kamphanene går hardt til verks til tider, men dette er så tydelig en sprø komedie at filmen aldri oppleves dramatisk. Filmen anbefales for barn fra aldersgrensen, og den kan være like morsom for ungdom og voksne.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne komedien inneholder flere voldsomme scener med slapstick-preg. Filmen får derfor 6-årsgrense.

Filmtrailer: 

Les mer om «I krig med bestefar»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser