Ibelin

Norsk dokumentar, 2024, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: En sterk og viktig dokumentar om det korte livet til Mats Steen, og hans liv i den virtuelle verden som Ibelin. Vi anbefaler fra 9 år.

Dokumentar fra 2024 om gameren Mats Steen og hans liv, både det livet han levde i virkeligheten og i den virtuelle verden som Ibelin. Blanding av norsk og engelsk tale, med norsk undertekst. Vi anbefaler fra 9 år.

Handling

Mats er født med en muskelsykdom som gjør at kroppen hans stadig blir svakere, og han trenger mer og mer hjelp jo eldre han blir. Som ganske ung havner han i rullestol, og trenger stadig flere hjelpemidler, også til PC-en og gaming. Han dør av sykdommen allerede som 25-åring, og tilbake sitter foreldre og søster med sorgen, både over hans død og det livet de kunne ønske at han hadde fått. De vet at han har noen venner på nettet, og finner passordet til bloggen hans hvor de legger ut et innlegg i håp om å få gitt beskjed til dem om hvorfor Mats ikke logger på lenger. Responsen de får er overveldende, og det viser seg at Mats sitt liv som Ibelin i den virtuelle verden til World of Warcraft er langt rikere enn de noen gang var klar over, og Mats har vært en viktig person i mange menneskers liv.

Ibelin

Regi: Benjamin Ree
Sjanger: Dokumentar
Medvirkende: Mats Steen, Robert, Trude og Mia Steen, Lisette Roovers m.fl.
Språk: Norsk og engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 44min.
Produksjonsår: 2024

Vurdering

Ibelin er en ganske spesiell dokumentar. Dette er en blanding av intervjuer med familie og venner, klipp av Mats fra fødsel og gjennom hans korte liv, og en animert versjon av scener fra hans liv i den virtuelle verden, satt sammen av logger fra rollespill lauget hans lagret gjennom årene de hadde spilt sammen. Samtidig får man også høre en skuespiller lese opp Mats sine egne ord fra bloggen som han skrev, noe som gir Mats selv en stemme i historien som blir fortalt. Dokumentaren er i stor grad delt i to, først får man innsyn i Mats sin familie og deres historie, og hvordan de fikk vite om hans andre liv. Så går filmen inn i den virtuelle verden, gjennom animerte scener som viser møter og samtaler han hadde med sine venner i World of Warcraft, samtidig som man får intervjuer med personene bak.

Sykdommen til Mats, Duchennes, er relativt lite kjent hos folk flest, og dokumentaren gir bra innsyn i hvor mange restriksjoner han levde med, og hvordan det påvirket familien. Spesielt sorgen over at gutten de var så glad i aldri ville få leve et fullt og rikt liv står sterkt hos dem. Helt til det viser seg at han likevel fikk oppleve så masse gjennom gaming; venner, eventyr, til og med kjærlighet. Vennene hans forteller om en som alltid var der for dem, som de kunne snakke med om sine egne problemer, som alltid stilte opp for dem. Men det blir likevel ikke bare et glansbilde, dokumentaren viser også hvor vanskelig det var for Mats når sykdommen begynte å påvirke hvordan han kunne delta i lauget, og hvordan det påvirket hans oppførsel etter hvert som det ble vanskeligere for ham å holde sine to verdener adskilt.

Det er mye lærdom og innsyn man kan ta med seg fra denne filmen, både for ungdommer og voksne, og mye man blir sittende å tenke på i etterkant. Kanskje spesielt voksne som ikke helt forstår seg på gaming og barnas liv på nettet, kan lære noe om hvor viktige og sterke bånd man kan skape gjennom disse plattformene.  Og kanskje også hvor viktig det kan være for mange å ha disse plattformene som en måte å flykte fra en vanskelig hverdag. Det er nok mange gamere som kan kjenne seg igjen i deler av livene til Mats og hans venner. Dette er absolutt en viktig film, og en film som er fin å se sammen med barna, med mye å diskutere og snakke om.

Egnethet

Denne dokumentaren forholder seg til vanskelige temaer som sykdom, dødsfall, sorg og depresjon som kanskje kan være vanskelig for enkelte barn. Men stemningen generelt er likevel stort sett oppløftende og optimistisk. Vi anbefaler fra 9 år.

Aldersgrenser med begrunnelse fra distributør:

9 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Ibelin her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Medieoperatørene/Euforia