Ildsjel

Kanadisk/fransk/britisk animasjonsfilm, 2022, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En fin, spennende og morsom film om en jente som nekter å gi opp drømmen sin, uansett hvor umulig det virker. En film man blir i godt humør av.

Filmen Ildsjel fra 2022 er nærmest en hyllest til brannfolk, spesielt de kvinnelige, og fokuserer på familie og samhold. Originalspråket er engelsk, men filmen er også tilgjengelig med norske stemmer. Filmen mangler undertekster på begge språk.

Handling

Ildsjel er en animasjonsfilm som handler om Georgia (eller Joe som hun etterhvert også kaller seg), datter av en tidligere brannmann som nå er skredder. Som liten drømmer Georgia om å bli brannmann hun også, og trener for å bli stor og sterk. Men som jente får hun beskjed om at dette ikke er mulig. Men Georgia holder på drømmen, og når en brannstifter skaper uro i New York ved å sette fyr på teaterbygninger og får brannmenn til å forsvinne, bestemmer hun seg for å kle seg ut som mann og blir med når faren blir overtalt til å lede en ny gruppe som skal etterforske saken.

Ildsjel

Regi: Theodore Ty, Laurent Zeitoun
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 32min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Animasjonen i denne filmen er ganske standard. Ikke noe nyskapende, men fin og søt nok, og appellerer kanskje mest til litt yngre barn. Filmen bruker farger og musikk bra, og drar også inn New Yorks teaterkultur for ekstra show. Filmen er fartsfylt og har mye action, det er sjeldent kjedelig å se på. Den har også mye humor og morsomme scener. Humoren er kanskje mest tilpasset for barn, men det er også morsomt og underholdende for voksne som er i humør for en skikkelig feelgood-film.

Ildsjel har sterke og tydelige budskap. Georgia er en jente som nekter å gi opp drømmen sin, til tross for at faren er overbeskyttende og at samfunnet generelt ikke synes jenter burde bli brannmenn. Eller brannkvinner. Fortellingen om en jente som kler seg ut som mann for å bli akseptert i en mannsdominert rolle er ikke ny, men den fortelles på en fin og morsom måte. Å sette dette temaet opp mot et yrke som har en historisk bakgrunn å bygge på, gir også filmen litt mer tyngde enn den ellers ville hatt. Filmen fokuserer også på samhold og familie, både mellom Georgia og faren, men også innad i brannvesenet og den lille gruppen som går sammen om å stoppe brannstifteren og finne de savnede brannfolkene.

Filmen er ikke nyskapende på noen måte, men det er likevel godt gjennomført og en god og underholdende film, med et tydelig budskap. Filmen holder seg til historien den vil fortelle, uten å prøve å gjøre for mye. Den har noen dramatiske scener og alvorlige tema, men uten å bli for trist eller voldsom. Stort sett holder den seg på den humoristiske siden, med noen litt mer følsomme og fine scener.

Egnethet

Aldersgrensen for denne filmen er satt til 6 år, men også yngre barn kan like denne. Det er lite som er upassende for mindre barn, men enkelte scener kan bli litt skremmende for de yngste. Dette er en film som kan være god underholdning for både barn og voksne, og passer godt som familiefilm. Filmen fokuserer også på kvinner i brannvesenet, og under rulleteksten på slutten er det lagt inn en hyllest til kvinnelige brannfolk over hele verden. Dette kan være en fin måte å lære barna litt om historie når det kommer til kjønnsroller og kvinner i brannvesenet og arbeidslivet generelt.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen har en lys og humoristisk grunnstemning. Den inneholder flere dramatiske scener med enkelte nifse elementer. Filmen får derfor aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser