In the Heart of the Sea

Amerikansk actioneventyr, 2015, anbefales fra tolv år

Den sanne historien som var inspirasjonen til «Moby Dick» er blitt et solid og actionfylt drama som anbefales for ungdom og voksne.

Her er det bare å gjøre seg klar for skildringer av et røft sjøliv og møtet med en enorm mannevond hval. Den prisbelønnede regissøren Ron Howard leverer et storslagent drama der vi får innblikk i noen tøffe sannheter om menneskets natur.

Handling

I 1820 legger hvalfangersskipet Essex ut på en skjebnesvanger ferd. Kaptein for skipet er George Pollard, sønnen av en mektig skipsreder, som uten erfaring har fått ansvaret for det påkostede skipet. Førstestyrmann er bondesønnen Owen Chase, en erfaren og dyktig sjømann som egentlig var lovet kapteinsjobben.

Slik blir det konflikter av, og blant mannskapet, som består av en gjeng brokete karakterer og noen førstereisgutter, blir det tidlig klart at dette vil bli en ferd som kommer til å sette dem på de tøffeste prøver.

Etter måneder uten fangst og eskalerende interne konflikter reiser skipet 750 sjømil ut på Stillehavet. Her kommer de over en enorm hvalflokk. Sjømennene tror lykken endelig har snudd seg, men så dukker en enorm hvit hval opp. Sannheten er at vanskene deres bare så vidt har begynt.

In the Heart of the Sea

Regi: Ron Howard
Sjanger: Action/Eventyr
Skuespillere: Chris Hemsworth, Ben Whishaw, Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Jordi Molla, Benjamin Walker, Tom Holland, Charlotte Riley m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 1min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

Denne filmen er basert på den prisvinnende boken «In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex» av Nathaniel Philbrick. Boken skildrer den sanne historien som inspirerte forfatter Herman Melville til å skrive klassikeren «Moby Dick».

Regissør Ron Howard er utvilsomt den rette til å filmatisere boken. Howard har tidligere regissert Oscarvinneren «Et vakkert sinn» og en rekke andre storfilmer. «In the Heart of the Sea» er en kvalitetsproduksjon i alle ledd, og vi kan leve oss inn i et mektig eventyr med storslåtte scener på havet – fra voldsomme stormer og heftige hvalangrep, til dørgende stille og mennesker på randen av sammenbrudd og død.

Det spesielle med historien er at den går langt i å vise oss en dypere sannhet ved å være i havsnød. Mannskapet settes etter hvert på umenneskelige prøver, der selve sjelen og de innerste moralske fibre sakte men sikkert males i stykker. Dette er på mange måter en historie om en gruppe mennesker som læres en lekse. Mannskapet legger ut på ferden styrt av arroganse og hovmod, men bare ydmykhet kan få dem hjem. Tematikken er svært interessant og kan være utgangspunkt for refleksjon og samtale – både om den menneskelige natur, tro og verdier – og hvalfangst generelt.

Dersom vi skal trekke frem noe negativt, så må det være balansen mellom action og den dypere menneskelige dramatikken. Hollywood-maskineriet foretrekker jo gjerne action fremfor dypere problemstillinger, og slik er det også i denne filmen. Det er en rekke spennende temaer som kommer frem her, men bare noen få som utforskes i dybden. Filmen har et stort potensiale som ofres til fordel for spektakulære actionscener.

Egnethet

«In the Heart of the Sea» har fått tolv års aldersgrense på grunn av intense scener med mennesker i havsnød, samt skildringer av døende og døde mennesker. Visuelt sett har filmskaperne tatt hensyn til at de vil inkludere ungdom i målgruppen, og har derfor dempet de sterkeste scenene noe. Men tematikken kan være ubehagelig. Mannskapet må gjøre umenneskelige ting for å overleve, og det skjer ting som kan komme uventet på noen og som er ubehagelig å se på. For noen tolv- og trettenåringer kan et par av scenene bli litt drøye – men som nevnt, det er ikke først og fremst visuelle inntrykk som ligger til grunn for dette. Vi anbefaler ikke at foreldre tar med barn yngre enn 12 år for å se filmen på kino.

Sett under ett er dette en velprodusert film for ungdom og voksne med et spennende tema som tildeles Barnevaktens anbefalingsmerke.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Intense scener med sjøfolk i havsnød og nærgående skildringer av forulykkede, gjør at denne filmen får 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «In the Heart of the Sea»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser