Instant Family

Amerikansk komedie, 2018, anbefales for ungdom

Instant Family

Instant Family er et sjarmerende, rørende og ektefølt forsøk på å formidle et viktig budskap. Anbefales for ungdom og voksne.

Instant Family er ingen toppfilm. Humoren er til tider litt kunstig og historien går ikke veldig i dybden. Men samtidig er filmen så inspirerende, morsom og rørende at historien kanskje kan skape en liten forskjell. Det synes vi fortjener et høyt terningkast.

Handling

Pete og Ellie er et ektepar som egentlig aldri seriøst har vurdert å få barn, og de har hatt det fint sammen i mange år. De er heller ikke veldig unge lenger, og Pete er ikke særlig lysten på å være far til en ungdom når han nærmer seg 60. Så når de først bestemmer seg for å starte familie, synes de at det å bli fosterforeldre er en god idé.

De starter på kurs, og planen er å finne et søtt, lite barn som de kan ta inn i familien. Men nei da; før de vet ordet av det flytter tre søsken inn hos dem – Lizzy, Juan og Lita. Og med null erfaring som foreldre, barn med en krevende fortid – inkludert en rebelsk tenåring – så sier det seg selv at utfordringene står i kø. Samtidig er det mange gode stunder, men det er langt fra sikkert om de fem klarer å holde ut med hverandre og skape et godt hjem for alle.

Instant Family

Regi: Sean Anders
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Mark Wahlberg, Rose Byrne, Isabela Moner, Gustavo Quiroz, Julie Hagerty m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 58min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Instant Family er en film som treffer midt i hjertet. Historien er visstnok inspirert av ekte hendelser i livet til regissør og manusforfatter Sean Anders, og det er tydelig at filmen ønsker å inspirere flere familier til å ta til seg fosterbarn. Historien fremmer også nestekjærlighet på flott vis, samtidig som man kan få større forståelse for vanskeligstilte barn.

Komediesjangeren brukes på en smart måte til å vise at ting som virkelig betyr noe er skikkelig vanskelig. Ekteparet starter med romantiske forestillinger, men det tar ikke lang tid før virkeligheten treffer dem i alle sine fasetter. Ikke bare er det et sjokk å plutselig ha foreldreansvar for tre barn som alle skal teste grenser, men barnas tøffe fortid gjør ting enda mer komplisert og vanskelig. Gjennom filmen veksles det fint mellom utfordringer som skaper sinne og frustrasjon, dager med glede og harmoni, og ikke minst opplevelser der det knyttes bånd.

Filmen lykkes svært godt med å bruke humor til å formidle noe ektefølt, rørende og krevende. Dette er inspirerende å se for både unge og voksne, og kan være med på å forme ens holdninger til tematikken.

Men som nevnt er det noen svakheter. Spesielt irriterende er vitsene som er ment å løse opp stemningen i rørende scener. Ved et par anledninger er disse så kunstige at det er flaut å se på. Bikarakterene fremstår også som karikaturer til tider, og man går aldri skikkelig i dybden på hovedpersonenes personlige utvikling. Men dette tilgir vi. Instant Family er en skikkelig feelgood-film som varmer hjertet og fremmer troen på det beste i mennesket.

Egnethet

Instant Family har ni års aldersgrense. Filmen har noen voldsomme scener, blant annet der Pete og Ellie går langt for å beskytte barna. Det er også sterke følelser i sving, så dette er ikke en film for barn under aldersgrensen. Vi tror også at tematikken, som for en stor del omhandler voksen- og tenåringsproblemer, passer best for tenåringer og voksne. Barn i alderen ni til tolv år kan gjerne se filmen, men foreldre bør være oppmerksomme på at filmen er laget med en eldre målgruppe i tankene. Det dreier seg blant annet om dialog knyttet til seksualiserte tema og narkotika (bare dialog, ingen bilder).

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte følelsesutbrudd og voldsinnslag gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Instant Family»:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?