Ja-dag

Amerikansk komedie, 2021, passer for hele familien

ANMELDELSE: En morsom og litt sprø feelgood-film som passer for hele familien, uten at den gir så mye mer enn lett underholdning.

*Ja-dag har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (6)

Ja-dag fra 2021 er en film basert på en barnebok med samme navn av Amy Krouse Rosenthal og Tom Lichtenheld. Originalspråk er engelsk, men den er også tilgjengelig dubbet på norsk.

Handling

Foreldreparet Allison og Carlos pleide å være utforskende og eventyrlystne, men som foreldre er de blitt vant til å si nei og livet dreier seg nå mest om å løpe rundt etter barna og stoppe dem fra å gjøre noe dumt. Spesielt Allison blir den strenge som sørger for ro og orden i hverdagen, mens Carlos ofte lar det være opp til henne å ta avgjørelser. Barna er lei av å høre ordet nei og synes moren er alt for streng, og dette kommer til uttrykk gjennom oppgaver de gjør på skolen. Når foreldrene får høre om dette på et foreldremøte, fører det til innføringen av en Ja-dag. En dag foreldrene må si ja til alt – med noen få regler og unntak. Det tar ikke lang tid før dette fører til kaos, både på godt og vondt.

Ja-dag

Regi: Miguel Arteta
Sjanger: Komedie, familiefilm
Skuespillere: Jennifer Garner, Edgar Ramírez, Jenna Ortega m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 29min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Ja-dag er en morsom og fin film, som av og til går litt over i det urealistiske, men uten at det går alt for langt. Den tar opp problemstillinger mange familier kan kjenne seg igjen i, og er rettet mot både voksne og barn i familien. Det er få muligheter til å kjede seg siden karakterene og handlingen stadig er i bevegelse. Det er nok av klisjeer og en historie man nok føler man har sett og hørt litt før, men filmen unngår de alt for sentimentale øyeblikkene man kanskje forventer seg i en amerikansk familiefilm, og føler ikke behov for å overforklare tema eller budskap. Samtidig er det flere punkter hvor man kanskje kunne ønske at filmen gikk litt mer i dybden på problemstillingene den tar opp. Det blir litt overfladisk og lettvint til tider. Samtidig er det tydelig at hovedpoenget med denne filmen er å underholde, og det klarer den godt. Men den gir ikke så veldig mye mer enn lett underholdning.

Selv om filmen ikke går nok i dybden og det blir litt lettvint, får man likevel med seg budskapet. Det handler om familie og kjærlighet, og det å finne en forståelse for hverandres synspunkt. Siden filmen problematiserer forholdet rundt grensesetting og hvordan foreldre og barn finner ut av disse tingene sammen, er det en film som kan brukes for å diskutere med barna hvordan de synes dette fungerer i deres familie. Å foreslå en Ja-dag er kanskje litt drastisk for noen, men filmen er en fin påminnelse om å huske å lage opplevelser og minner sammen som familie.

Egnethet

Ja-dag har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser.

Selv om aldersgrensen er satt til 7 år hos Netflix, er ikke denne filmen nødvendigvis upassende for enda yngre barn selv om de ikke er målgruppen. Det fokuseres lite på alvorlige eller mørke tema, og det er ikke noen scener som er spesielt voldsomme eller skremmende. Filmen har tre barn i forskjellige aldre, og prøver nok slik å appellere til flere aldersgrupper for å være en skikkelig familiefilm. Likevel er det forholdet og konflikten mellom fjortenårige Katie og moren som etter hvert tar mest plass i historien og som nok vil ha størst interesse fra 12-årsalderen og oppover. Samtidig er humoren til tider litt barnslig for denne aldersgruppen og passer mest for litt yngre barn. Men det er uansett nok innhold og humor til å underholde hele familien, og den passer veldig fint som familiefilm.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: Netflix