Jul i Mummidalen

Finsk/polsk barnefilm, 2017, anbefales for barn

Jul i Mummidalen

Mummifamilien feirer jul i denne koselige barnefilmen som passer fint for de yngste. Og budskapet har en vri som gir et litt annet perspektiv på julefeiringen.

Det er en litt filosofisk Mummi vi møter i denne filmen, der Mummi, familien og vennene hans er opptatt av sol, vinterens gleder og å lage til en flott julefeiring.

Handling

Hver høst fyller Mummifamilien spiskammerset med sopp, bær og annen god mat, sammen med ved og alt de trenger for å overleve vinteren. Så legger de seg til å sove – helt til vinteren er over og solen er høyt på himmelen igjen. Derfor vet ikke Mummi hva julen er.

Men denne vinteren blir det ikke mye søvn på Mummifamilien. Etter å ha drømt om den mystiske Isfruen våkner Mummi, og han får lyst til å utforske det den spennende vinteren har å by på. Snart våkner Mummimamma og Mummipappa også, og de oppdager at alle de andre i Mummidalen forbereder seg på at Julen skal komme. Ja, Julen med stor J. Ingen i Mummifamilien vet hva julen er siden de har sovet hver vinter, så de tror det er en person.

Etter hvert samles alle i dalen ved Mummihuset, og før de vet ordet av det er Mummiene i gang med å forberede en julefest for hele dalen.

Jul i Mummidalen

Regi: Ira Carpelan, Jakub Wronski
Sjanger: Animasjons, Barnefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Finland, Polen
Spilletid: 1t 22min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Jul i Mummidalen er en film som passer svært godt for de yngste. Filmen kommuniserer med barna på barnas premisser, på en lun, trygg og stimulerende måte. I starten lurer Mummi fælt på hva man skal med den kalde vinteren. Han stiller mange spørsmål om naturen, samtidig som det kommer frem noen større filosofiske spørsmål som passer for barna. Filmen stimulerer på en fin måte til utforsker- og oppdagerglede, samtidig som barna oppmuntres til å tenke over alt de opplever.

Samtidig er filmskaperne dyktige på å bekrefte barnas virkelighet i filmen. Det blir tydelig at pappa er trygg, mens mamma ordner alt. Samtidig ligger det en kime til at man kan synes litt synd på Mummimamma som må gjøre så mye, selv om hun aldri klager – og dermed kan man snakke litt med barna om tradisjonelle kjønnsroller og hvordan de er i endring.

Det mest interessante med filmen er at den formidler et rent naturorientert syn på julen. Her er alle referanser til en tradisjonell kristen jul fjernet. Det handler om solen, og at man i den mørke årstiden skal tilbringe de lengste nettene med dem man er glade i – med god mat og drikke der man skal glede seg selv og andre. Juletreet er viktig i Mummidalen, som et symbol på lykke, men julestjernen i toppen av treet er byttet ut med en rose. Her ligger mye interessant man kan snakke med barna om, og som kan føre til lærerike betraktninger om hvorfor vi feirer jul.

Filmen i seg selv er meget godt laget, som en dukkefilm som fremstår både spennende, original og barnevennlig.

Egnethet

Jul i Mummidalen er tillatt for alle, og kan fint sees av de aller yngste. Foreldre bør imidlertid merke seg at det er noen farlige ulver som noen barn kan synes er litt skumle, men den generelle stemningen i filmen er varm og munter. Filmen er produsert med unge barn som målgruppe, og alle effekter er tilpasset deretter.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelig for barn. Filmen blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Jul i Mummidalen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser