Julenatt i Blåfjell

Norsk barnefilm, 2009, anbefales fra syv år

Prinsesse Fjellrose og Rødnissegutten Dreng må redde verden fra evig mørke i dette spennende og underholdende filmeventyret.

Handling

Prinsesse Fjellrose er redd for alt. Hun tør ikke gå ut av Blåfjell og leke med de andre Blånissebarna, og hun våger i hvert fall ikke å gå inn i gangen som fører til de urgamle. Vennene hennes synes ikke hun er spesielt modig, men faren til Fjellrose, Fjellkongen, trøster henne med at når hun må, da vil hun ha mot i massevis.

Ikke lenge etter får Fjellrose vite at faren har fått Gråsynet, og at han ikke har lenge igjen å leve. Men alt håp er ikke ute. Fjellrose overhører at husfolkene, som bor nede i dalen, har noe som kan gjøre Fjellkongen frisk. Dermed trosser Fjellrose frykten og legger ut på en spennende og farefull ferd.

På veien ned til dalen møter hun Rødnissegutten Dreng, som viser henne veien til gården til husfolkene. Han er den nye kongen til Rødnissene, og skal besøke en stor familie med Rødnisser som bor i låven på denne gården. Fjellrose finner det hun er på jakt etter, men selv om hun har gode intensjoner får det uskyldige tyveriet store konsekvenser. Bonden har nemlig blitt utsatt for en rekke tyverier, og dette blir dråpen som får begeret til å renne over. Han jager Rødnissefamilien bort fra gården, og Fjellrose har ikke annet valg enn å ta Rødnissene med til Blåfjell. Men da bryter hun en av Blånissenes viktigste regler – man må aldri slippe fremmede inn i Blåfjell – og dermed settes hemmeligheten i Blåfjell i fare.

Den vanskelige situasjonen baller snart på seg, og snart settes både nissenes tilværelse og hele verden i fare. Da blir det opp til Fjellrose og Dreng å rette opp sine feil, vise mot og redde verden fra et evig og livløst mørke.

Julenatt i Blåfjell

Regi: Katarina Launing og Roar Uthaug
Sjanger: Barnefilm
Skuespillere: Ane Viola Semb, Johan Tinus Austad Lindgren, Jan Gunnar Røise, Finn Schau, Kari-Ann Grønsund, Kyrre Hellum m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 24min
Produksjonsår: 2009

Vurdering

”Julenatt i Blåfjell” er en stor og påkostet norsk filmproduksjon. Historien foregår 100 år før handlingen i de populære TV-seriene vi kjenner fra NRK. Vi presenteres for en flott og fascinerende eventyrverden, som til dels er blitt skapt ved hjelp av avanserte digitale effekter. Disse hever kvaliteten på filmen i mange sekvenser, men det finnes også scener der effektene ikke fungerer så godt – det siste gjelder spesielt scenene der Fjellrose og Dreng aker ned fra Blåfjell. Historien er både spennende og underholdende, og selv om den nok ikke utnytter sitt fulle potensial, er den mer enn god nok til å engasjere de fleste barn.

Filmen formidler et mangesidig og godt budskap. Fjellrose utvikler seg fra å være engstelig og redd til å bli – som Dreng sier: ”Du er den modigste jenten jeg har møtt”. Fjellkongen forteller også at hvis man aldri er redd, så kan man heller aldri være modig. På den måten formidler filmen på en fin måte at det er greit å være redd, for når man først havner i en situasjon der man er nødt til å vise mot, da kan redselen forandres til ens fremste styrke. Andre viktige tema som tas opp angår viktigheten av å hjelpe hverandre, gjøre gode ting og tilgivelse. Fjellrose gjør noen store feil som fører til at hun nesten blir forvist fra Blåfjell. Likevel er hun fast bestemt på å gjøre opp for seg slik at både Blånisser, Rødnisser og bonden på gården får det best mulig. Fjellrose er også et godt forbilde på hvor bra det er å gjøre gode ting for venner og samfunnet sitt selv om hun blir sett litt ned på, og hun opplever å få tilgivelse for sine feil.

Egnethet

”Julenatt i Blåfjell” har fått syv års aldersgrense, og på grunn av til dels mørke scener og flere dramatiske effekter anbefales ikke filmen for yngre barn.

Konklusjon

For barn over syv år er denne filmen vel verdt en tur på kino.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Mørk stemning og dramatiske effekter kan virke skremmende på de aller yngste. Filmen får derfor 7-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser