Julenissens datter

Dansk drama, 2018, passer fra seks år

Julenissens datter

Denne danske barnefilmen har et originalt konsept med et flott budskap som passer for barn fra seks år, men likevel har ikke filmskaperne lykkes helt.

Julenissens datter handler ikke så mye om julen, men mer om to barn som kjemper for det de vet er rett.  Alt ligger til rette for en flott film i «Julenissens datter», men ensidig historiefortelling skjemmer det som ellers er en fin film.

Handling

Tolv år gamle Lucia er ikke som jenter flest. Hun bor på Grønland og faren hennes er selveste Julenissen. Det vil si, han er én av mange julenisser, og som alle nisser har han gått på nisseskole for å lære faget.

Lucia går også på nisseskolen, men nissesamfunnet liker ikke å bryte tradisjoner, så det er bare gutter som får lov til å gå i julenisseklassen. Det synes Lucia er urettferdig, for det er da ikke riktig at jenter ikke skal få lov til å være julenisse!

En dag får Lucia muligheten hun har ventet på. Hvis hun klarer å oppfylle juleønsket til en gutt som heter Albert vil hun bli tatt opp i julenisseklassen. Men det er lettere sagt enn gjort, for Albert sitt høyeste ønske er at faren skal bli frisk fra en mystisk sykdom som har gjort ham helsprø. Og for å kurere ham må Lucia og Albert gjennom et eventyr som blant annet inkluderer en stor gullskatt, en misunnelig museumssjef og den onde Krampus, som bor i en hule full av farlige feller.

Julenissens datter

Regi: Christian Dyekjær
Sjanger: Drama, barnefilm
Skuespillere: Ella Testa Kusk, Peter Sejer Winther, Martin Buch, Mia Lyhne, Ulf Pilgaard m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Danmark
Spilletid: 1t 33min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Ideen bak «Julenissens datter» er utmerket. Helt fra starten snus våre forestillinger om Julenissen på hodet. Her er han en del av et større samfunn der guttebarna lærer å bli julenisse, mens jentene lærer å bli nissekone – og så blir man en del av et stort nissekorps når man blir voksen. Når dette samtidig kombineres med et flott budskap om at jenter selvfølgelig må ha de samme muligheter som gutter, så ligger alt til rette for en flott film.

Og dette er en underholdende og artig film for barn. Historien byr på en fin blanding av spenning, hjertevarme og humor. Men samtidig har ikke filmskaperne lykkes helt. For det første er konfliktene for enkle og overdrevne. Det blir overtydelig at nissesamfunnet er urettferdig, og et medlem i det konservative eldrerådet har til og med djevelhorn som hårfrisyre. Uten nyanser blir det mindre rom for refleksjon, og budskapet fremstår ensidig – til tross for at det er et godt og viktig tema. Slike enkle og overtydelige løsninger  går også igjen i andre deler av filmen.

For det andre har filmen to ganske adskilte historielinjer. Den ene handler om Lucia sin kamp om å få lov til å bli nisse, den andre er et Indiana Jones-lignende eventyr der barna må løse et mysterium og komme seg forbi farlige feller for å fange den onde Krampus. Begge historiene ville nok blitt bedre om de ble fortalt hver for seg, slik at man kunne brukt mer tid på hver histories hovedtema – som da er Lucias kamp for å bli tatt på alvor i et mannsdominert samfunn, og Alberts kamp for å redde farens helse og ære.

Vi må også nevne at barna både gjør innbrudd og stjeler et kjøretøy som de selv kjører i en biljakt – uten at det tas opp at dette er på kanten av loven. Dette er elementer som vi synes er unødvendige, spesielt med tanke på at det lett kunne vært unngått.

Når det er sagt, så er det flott at det kommer nordiske filmer for et ungt publikum. Selv om filmen har en del svakheter, så byr den likevel på fin underholdning med mye flott «girl power» som barna kan bli inspirert av.

Egnethet

Julenissens datter har seks års aldersgrense på grunn av noen mørke og småskumle scener i en fjellhule. Vi tror filmen passer best for barn fra seks til tolv år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte mørke og dramatiske scener gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Julenissens datter»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser