Julenissens lærling

Belgisk animasjonsfilm, 2010, tillatt for alle

Julenissens lærling

Foreldreløse Nicholas vet ikke om han har det som skal til når Julenissen utnevner ham til sin nye lærling. Dette er en enkel og fin tegnefilm for de yngste.

Handling

Julenissen har vært i tjeneste i 178 år, og etter nissereglementet er det tid for å finne en ny lærling som kan trenes opp til å bli den nye Julenissen. Men Nissefar har egentlig ikke lyst til å pensjonere seg, ettersom han er litt bekymret for hva han skal ta seg til på sine gamle dager.

Ikke er det lett å finne en arvtager heller. Den nye lærlingen må være en foreldreløs gutt som heter Nicholas, og viktigst av alt – han må ha et rent og godt hjerte. Men det skal vise seg at det finnes en slik gutt. På den andre siden av jordkloden, i Australia, bor det en litt ensom gutt som nettopp har mistet bestevennen sin. Men er egentlig Nicholas i stand til å lære seg Julenissen sin jobb? Han er nemlig veldig redd for høyder, og det er ikke bra når man må klatre opp og ned i skorsteinspiper over hele kloden.

Det gode hjertet til Nicholas er likevel nok til at Julenissen tar gutten med til Nordpolen. Det neste året blir en lang treningsprosess for Nicholas, og det dukker opp mange problemer på veien. Julenissen er nemlig motvillig til å lære Nicholas alle sine hemmeligheter, for da vil han selv bli overflødig. Samtidig må Nicholas sin selvtillit og tro på seg selv bygges opp helt fra bunnen.

Den følgende julaften kommer den virkelige prøven – da blir det opp til Nicholas å redde julens magi og sørge for at alle barna får presangene sine.

Julenissens lærling

Regi: Luc Vinciguerra
Sjanger: Animasjon, familiefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Belgia
Spilletid: 1t 18min
Produksjonsår: 2010

Vurdering

Det nærmer seg jul, og det alltid koselig å vekke julestemningen med en julefilm eller to. Den belgiske tegnefilmen ”Julenissens lærling” er en harmløs tegnefilm som passer utmerket for de aller yngste. Animasjonen er enkel og fin. Bakgrunnene er flott tegnet, og de mange illustrasjonene av himmelvelvingen minner litt om Van Gogh sine malerier. Karakterene er på sin side klart og fint tegnet, og vil appellere til barn. Animasjonen er kanskje litt enkel til tider, men barn vil nok ikke reagere på dette ettersom den er veldig lik animasjonen i tegnefilmene de kjenner fra tv.

Historien passer utmerket for barn. I Norden ville nok en tilsvarende fortelling vært helt annerledes, men det er bare positivt at barn får se en film om Julenissen som blir fortalt fra synspunktet til et mer sydlig land. Budskapet er også lettfattelig og nyttig. I løpet av filmen lærer barn at selv om man er redd for ting og ikke er helt sikker på seg selv, så kan man med gode venner, et godt hjerte og litt ”stå på”-vilje overvinne problemer og bli en sterkere person. Samtidig får barn innblikk i at det ikke er så lett for voksne å bli gamle og finne seg noe meningsfylt å gjøre når man pensjonerer seg.

Det er et par ting som trekker litt ned på helhetsinntrykket, som for eksempel at den slemme gutten på barnehjemmet blir i overkant slem mot slutten, men sett under ett er dette en fin førjulsfilm som kan anbefales for de yngste.

Egnethet

Her er det ingen skumle scener, og foreldre kan trygt ta med de aller yngste for å se denne filmen. For barn fra ni-tiårsalderen blir nok dette litt for barnslig, og for dem er det nok bedre å velge en av de andre julefilmene.

Konklusjon

Står valget mellom ”Blåfjell 2: Jakten på det magiske horn” og ”Julenissens lærling”, så vil vi nok anbefale førstnevnte, men denne tegnefilmen byr også på en fin filmopplevelse.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen urovekkende scener. Den blir derfor tillatt for alle.

 

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser