Jumanji: The Next Level – morsomt spilleventyr

Amerikansk actionkomedie, 2019, anbefales fra ni år

Jumanji: The Next Level

ANMELDELSE: Humor, spenning og et dataspill som er blitt virkelighet. Det er en god oppskrift på en uhøytidelig ungdomsfilm.

Jumanji: The Next Level tar forviklingene til et nytt nivå, og vi synes denne oppfølgeren faktisk er hakket bedre enn Jumanji: Welcome to the Jungle, som også var en god underholdningsfilm for ungdom.

Handling

Et år har gått siden Spencer, Martha, Fridge og Bethany opplevde sitt første halsbrekkende eventyr i spillverdenen Jumanji. High school er over, og de tre bor nå på ulike steder rundt i USA. De fire holder kontakten gjennom sosiale medier, men spesielt Spencer føler seg litt usikker på forholdet til de andre, og spesielt til kjæresten Martha.

Alle fire kommer hjem til jul, men da Spencer ikke dukker opp aner de andre uro. Og det er vel ingen overraskelse at vennene snart havner midt i et nytt og farefullt eventyr i Jumanji – der de igjen får tre liv hver til å stoppe en ond trussel og komme seg velberget hjem.

Jumanji: The Next Level – morsomt spilleventyr

Regi: Jake Kasdan
Sjanger: Action, Komedie
Skuespillere: Dwayne Johnson, Jack Black, Danny DeVito, Kevin Hart, Danny Glover, Awkwafina, Karen Gillan, Madison Iseman m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 3min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Jumanji: The Next Level spiller på akkurat de samme virkemidlene som den første filmen. Dette er et uhøytidelig eventyr som ikke gir seg ut for å være noe mer enn det er – lettbeint underholdning med mye humor, spenning og farer som må overvinnes. Konseptet med å være fanget i et dataspill, der spillets regler må følges for å overleve, fungerer utmerket, og det lages mye moro ut av typiske ting man møter i en spillverden.

Det virkelig gode grepet i denne filmen er at selv om filmskaperne gjentar oppskriften fra tidligere, så gjør de likevel en vri som frisker opp premisset for historien. Når veteranskuespillerne Danny DeVito og Danny Glover dukker opp på lerretet i starten – da vet man at noe er på gang. Vi skal ikke avsløre mer, men nøye oss med å si at her blir det overraskelser der man spiller på de ulike personlighetstypene på ypperlig vis. Resultatet er en film som har enda mer humor og forviklinger enn den første filmen, og vi synes det hever både underholdningsverdien og kvaliteten på konseptet.

Filmen handler dypest sett om vennskap, og Jumanji blir en arena der både ungdommene og gamlekara kan finne tilbake til det tette vennskapet de hadde tidligere. I tillegg blir verdien av lagarbeid, lojalitet og det å stille opp for vennene sine tydelig. Historien fremhever også at det er når man er redd og usikker at man trenger vennene sine mest, og at det da er bedre å oppsøke venner enn å trekke seg unna.  Og til slutt – stolthet kan ødelegge mye, men det er aldri for seint å tilgi.

Egnethet

Aldersgrensen er ni år. Filmen er full av slåssing og farefulle scener, men det er aldri noen tvil om at det er et fantasifullt eventyr. Dette er en fargerik og uhøytidelig komedie med kule hovedpersoner. De dør riktignok mange ganger, men alle har tre liv hver, og det at alt foregår i en morsom spillverden tar mye av brodden vekk fra dramatikken.  Filmen anbefales i utgangspunktet fra ni år, men det finnes noen elementer man bør være oppmerksom på. Den grusomme skurken kan oppleves som truende for barn rundt aldersgrensen, og scenen der heltene jaktes av mandriller (aper) er veldig dramatisk. Noen vil kanskje også reagere på at den godeste Dr. Bravestone brutalt banker opp over 50 menn – mest for moro skyld. Nå er dette skildret med humor og er ikke veldig brutalt fremstilt, men det er likevel noe å ta i betraktning når man vurderer om filmen egner seg for ni- og tiåringer.

Utover dette er Jumanji: The Next Level en uhøytidelig actionkomedie av ypperste klasse som egner seg utmerket for ungdom.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen har partier med intens stemning, flere faretruende situasjoner, skremmende skikkelser og actionvold. Da dette foregår i et tydelig eventyrunivers med humoristiske elementer, får filmen 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Jumanji: The Next Level»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser