Jungelboken

Amerikansk eventyr, 2016, anbefales fra ni år

Rudyard Kipling sine klassiske historier kommer her i en velprodusert og spennende filmversjon. Det blir til tider svært så dramatisk, og aldersgrensen er derfor ni år.

Vi lar oss rive mer i historien fra den fargerike og spennende jungelen, der den unge gutten Mowgli vokser opp sammen med villdyrene. Dette er en underholdende og fartsfylt film som vi anbefaler fra ni år, men det er litt mye fokus på action, og litt mindre på de nære og personlige scenene. Merk at filmen ikke egner seg for de yngste barna på grunn av flere truende scener som kan få selv voksne til å kveppe.

Handling

Da Mowgli var en liten gutt ble han funnet av panteren Bagheera, helt alene i skogen. Bagheera tok menneskegutten med til ulvene, som oppfostret gutten som en av sine egne. Mowgli lærer raskt hvordan man skal overleve farene i jungelen. Likevel blir han aldri helt som ulvene.

Etter en tørkeperiode endrer tilværelsen seg. Den onde tigeren Shere Khan hater menneskene, som har skamfart ansiktet hans. Tigeren forlanger at menneskeungen tas livet av, og vil ikke slutte å terrorisere de andre dyrene før han får det som han vil.

Dermed forlater Mowgli ulvene, og et dramatiske eventyr begynner. Men det blir også en tid for nye vennskap, og spesielt knyttet skal han bli til den livsglade og late bjørnen Baloo.

Jungelboken

Regi: Jon Favreau
Sjanger: Action/Eventyr
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 45min
Produksjonsår: 2016

Vurdering

Nye filmatiseringer av kjente historier som er filmatisert på vellykket vis tidligere møtes som regel med en blanding av forventning og skepsis. I dette tilfellet er det Disney som lager en ny versjon nesten 50 år etter sin egen klassiske tegnefilm. Vi må si at resultatet er vellykket. I denne versjonen har man valgt å dempe det familievennlige musikalske preget, og i stedet laget en dramatisk spenningsfilm.

Det fører til at de to filmene blir stående litt hver for seg, og det fungerer bra. De yngste kan se tegnefilmversjonen, og de litt eldre, som gjerne vil ha litt mer fart og spenning, kan se den nye versjonen.

Teknisk er dette en svært god produksjon. Alle dyrene er dataanimert, og det på strålende vis. Unge Neel Sethi gjør en fantastisk jobb i rollen som Mowgli. Det er imponerende at han spiller så naturlig under en filminnspilling med stort sett bare fiktive motspillere.

Det eneste som trekker noe ned er at det blir vel mye action. Man kunne med fordel fokusert mer på humor og varme, og brukt tid på å bygge forholdene mellom karakterene. Det gode budskapet om at man må være den man er der man er, drukner også litt i all dramatikken. Men det blir ikke helt borte, og det er mye god tematikk man kan snakke med barna om. Menneskets destruktive kraft sett fra dyrenes perspektiv er spennende, kanskje spesielt sett i sammenheng med Mowglis mellomposisjon mellom mennesker og dyr – som også gir et fint perspektiv på hva som gjør mennesker spesielle og verdifulle. Historien gir for øvrig et litt skeivt blikk på hva som er «snille» og «slemme» dyr, men det forstår nok barna som ser filmen.

Egnethet

«Jungelboken» er en svært dramatisk film. Det er flere skumle jaktscener, og mange kveppescener der for eksempel tigeren brått dukker opp. Dette er ikke en film for de yngste barna, og det gjenspeiler seg i aldersgrensen på ni år. Filmen er heller ikke dubbet til norsk, så her er det helt klart at målgruppen er litt eldre barn. Filmen egner seg også for ungdom og voksne, så for familier med barn i den rette alderen er dette et godt valg for en familietur på kino.

Og et par av de klassiske sangene blir det selvsagt.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Partier med mørk og utrygg stemning, truende skikkelser og faretruende situasjoner gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Jungelboken»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser