Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant

Norsk animasjonsfilm, 2019, tillatt for alle

Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant

ANMELDELSE: Kaptein Sabeltann er tilbake i et nytt eventyr som passer fint for barn, men merk at det er noen dramatiske scener som kan være litt skumle for de aller yngste.

Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant er en frisk og morsom film med en passe dose spenning, men samtidig mangler det en litt dypere mening i historien.

Handling

Legenden sier at den magiske diamant kan oppfylle ethvert ønske, og både Kaptein Sabeltann og jungelfyrsten Maga Kahn er fast bestemt på å finne den. Men diamanten havner i hendene på den vesle gutten Marco, som forsvinner på en av øyene på det store havet.

Dekksgutten Pinky og Sunniva nyter samtidig glade dager i Kjuttaviga. Men det tar ikke lang tid før de havner midt i eventyret. Marco er nemlig veldig lik Pinky, og Kaptein Sabeltann blir overbevist om at Pinky vet hvor diamanten er. Dermed havner både Pinky og Sunniva ombord i Den Sorte Dame, og for å komme seg velberget hjem må de ta del i kappløpet om å finne diamanten.

Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant

Regi: Rasmus A. Sivertsen og Marit Moum Aune
Sjanger: Animasjon, Eventyr
Norske stemmer: Kyrre Haugen Sydness, Siri Skjeggedal, Leonard Valestrand Eike, Tobias Santelmann m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Qvisten Animation har stått bak en rekke gode barnefilmer de siste årene, men animasjonsfilmen om Kaptein Sabeltann tror vi ikke vil stå igjen som deres beste film. Det er en påkostet og vellaget animasjonsfilm, men der Dyrene i Hakkebakkeskogen hadde en en særpreget stil som gav en unik og spennende filmopplevelse, så har denne filmen en stil som minner om de amerikanske animasjonsfilmene – men som ikke når helt opp til samme nivå.

I tillegg er ikke historien blant de mest engasjerende vi har sett. Kaptein Sabeltann er litt pregløs og handlingen noe overfladisk. Vi får for eksempel aldri en forklaring på hvor denne diamanten kommer fra og heller ingen dypere innsikt i hvorfor det er så viktig for karakterene å få fatt i den. Ja, Maga Kahn vil ha den for å tåle sollys, men utover det er det ganske platte og grunne karakterskildringer.

Men til tross for dette har filmen høy underholdningsverdi for barn, og det er det først og fremst de mange flotte bikarakterene som sørger for.  Mannskapet til Kaptein Sabeltann er en sjarmerende og morsom gjeng, og apehæren til Maga Kahn likeså. Latteren sitter løst når kokken Skalken lager suppe og når Baltazar blir sprø. Det er også lett å heie på Sunniva når hun ikke finner seg i at mannskapet ikke vil ha en jente på skipet, og kler seg ut som gutt for å bli med. Filmen har en frisk tone, og byr på en fin miks av humor og spenning.

Budskapet dreier seg om at lykken og et godt liv ikke nødvendigvis oppnås ved å kunne ønske seg hva man vil. I tillegg er Sunniva et fint forbilde, for hun viser mennene til Kaptein Sabeltann at hun kan være minst en like god dekksgutt som en gutt, og at hun i tillegg har mye bra å bidra med på skuten.

Egnethet

Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant er tillatt for alle, og det er begrunnet med at selv om filmen har noen dramatiske scener, så skjer disse i et eventyrunivers de fleste barn kjenner. Vi vil likevel påpeke at det er noen litt skumle scener der hovedpersonene blir truet, samtidig som musikken er dramatisk og bildene mørke. Maga Kahn skyter ild når han blir sint og bruker truende språk. Noe av dette kan bli i meste laget for noen av de aller yngste, spesielt hvis man ser filmen på kino eller på en stor tv-skjerm. Og dersom denne filmen er det første møtet med Kaptein Sabeltann for noen barn, så kan det være lurt å forberede dem på at Kaptein Sabeltann både er litt slem og litt snill.

For barn som kjenner Kaptein Sabeltann-universet godt, og som har sett noen animasjonsfilmer med fart og spenning før, så er dette en fin og underholdende film som byr på halvannen time med humor og spenning.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen inneholder enkelte kortvarige dramatiske scener. Da disse skjer i et etablert eventyrunivers som vi legger til grunn er kjent for barn, antas filmen å ikke virke skadelig på de yngste. Filmen blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant»:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?