Karsten og Petra – ut på tur

Norsk barnefilm, 2017, tillatt for alle

Karsten og Petra - ut på tur

Karsten og Petra er tilbake i en ny fin film for de yngste. Denne gangen er det kjærlighet og fjellvettregler de to sjarmtrollene er opptatt av.

Regissør Arne Lindtner Næss klarer igjen å få flotte prestasjoner av unge skuespillere. Oliver Dahl og Alba Ørbeck-Nilssen har tatt over rollene som Karsten og Petra, og det gjør de på en glimrende og sjarmerende måte. Dette er blitt en morsom og lærerik film som anbefales for de yngste.

Handling

Denne gangen skal Karsten og Petra på tur med familiene sine, og gjett om de gleder seg. I barnehagen lærer de om fjellvettreglene, og når turen starter har turleder Aksel noen flotte huskyhunder som barna liker kjempegodt. Like bra er det at Aksel er pappaen til Karsten sin barndomsvenn, og han er kjempegrei.

Karsten og Petra er også ganske opptatt av forelskelse, og begge to lurer på om mammaen til Petra har lyst til å gifte seg igjen. Karsten mener Aksel er perfekt for henne, og selv om Petra er skeptisk i starten ombestemmer hun seg snart. Dermed legger barna en lur plan for å få de to til å forelske seg.

Underveis til fjelltoppen skjer det mye morsomt, og noe som er bittelitt skummelt, samtidig som Karsten og Petra lærer mye om turliv, familie – og forelskelse.

Karsten og Petra – ut på tur

Regi: Arne Lindtner Næss
Sjanger: Barnefilm
Skuespillere: Oliver Dahl, Alba Ørbeck-Nilssen, Janne Formoe, Hilde Lyrån, Markus Tønseth, Anna Celine Bredal m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 23min
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Det var spennende å se hvem som skulle ta over rollene som Karsten og Petra, og det er flott å se at Oliver Dahl og Alba Ørbeck-Nilssen løser oppgaven på en imponerende måte. De voksne skuespillerne er de samme, og de gjør en like god innsats som tidligere. Karsten og Petra-filmene har alltid hatt en positiv og munter stemning, kanskje litt overidyllisk til tider, og det samme gjelder denne filmen. Det blir trygg og god underholdning for de aller yngste.

Budskapet i filmen er mangesidig og godt. Fjellvettreglene står sentralt, og barn vil lære mange nyttige forholdsregler til når de selv skal på tur. Spesielt godt fungerer «fjellvettsangen», som Petra bruker når hun glemmer seg og går sin vei uten å si fra til de andre. Barn vil raskt kunne lære denne sangen, som det er veldig lurt å kunne.

Forelskelse er det andre sentrale temaet. Karsten og Petra lurer veldig på hvordan man forelsker seg, og om Petra noen gang vil få en ny pappa. Barna går med stor iver inn for å spleise Petra sin mamma Maria og turleder Aksel. I sin barnslige naivitet fører dette til at barna lærer at dette med kjærlighet er kjempefint, men ikke allitd så lett, og at ikke alle familier trenger å være like.

I tillegg får vi vite litt om hvor mye fint man kan lage av ting i naturen, viktigheten av å være snill med andre, samt litt alvorligere tema som frykt for å bli forlatt.

Nå er ikke alt hundre prosent vellykket. Petra går seg vill, og måten de finner henne igjen på burde vært gjort på en litt mer troverdig måte. Det er dumt hvis barn får en oppfatning av hva de bør gjøre når de går seg vill som er virkelighetsfjernt. I tillegg er det noen scener der alle blir sure på Aksel som fremstår som litt kunstige. Vi tror ikke det er nødvendig å være overtydelig for at de yngste skal forstå poenget.

Men i det store og hele er dette småplukk, og noe som man kan snakke litt med barna om etter å ha sett filmen. «Karsten og Petra – ut på tur» er en fin film som får våre anbefalinger.

Egnethet

Filmen har et par scener som er bittelitt skumle i noen få sekunder, men stemningen som helhet er så positiv og trygg at det er lite sannsynlig at de yngste vil bli urolige. Filmen er tillatt for alle, og passer utmerket for barn opp til ti-elleveårsalderen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder kortvarige «bø-effekter». Da disse skjer innenfor en trygg ramme, blir filmen tillatt for alle.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser