Katteprinsen

Japansk animasjonsfilm, 2003, tillatt for alle

Katteprinsen

Dette er en absurd og artig tegnefilm om skolejenten Haru som bortføres til Kattekongeriket. Filmen passer for hele familien, men aller best for barn i skolealder.

Denne japanske tegnefilmen fra 2003 lanseres nå på nytt for en ny generasjon barn. Det er Studio Ghibli som står bak filmen, filmselskapet som har etablert seg som et av de aller beste i verden på tegnefilm.

Handling

En dag redder Haru en katt fra å bli påkjørt. Det starter en rekke merkelige hendelser. Aller først takker katten henne for å ha blitt reddet – stående på to bein og med menneskespråk. Den følgende natten kommer en parade med katter for å vise sin takknemlighet til Haru – ledet av selveste Kattekongen.

Enda rarere skal det bli, og så blir Haru attpåtil bortført til Kattekongeriket. Her møter hun noen som vil hjelpe henne å komme hjem igjen, samtidig som Kattekongen viser seg å være ganske sprø.

Katteprinsen

Regi: Hiroyuki Morita
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 1t 15min.
Produksjonsår: 2003

Vurdering

Aller først vil vi berømme den norske oversettelsen. De norske stemmeskuespillerne har gjort en strålende jobb, og bidrar til å skape et eventyrunivers det er lett og morsomt å leve seg inn i.

Filmen i seg selv er også svært godt laget, med flott animasjon og et knippe sympatiske og rare figurer. Historien handler om hvor viktig det er å være seg selv – fullt og helt. «Ikke glem hvem du er,» sier den artige karakteren baron Hubert von Gikkingen til Haru. Det stilles også spørsmål om Haru burde ha reddet denne katten i det hele tatt, siden det egentlig bare førte til problemer. Skulle hun heller ha passet sine egne saker, og ikke grepet inn? Haru finner svaret på dette også. I tillegg er det et budskap i forhold til tvangsekteskap, som barna også kan reflektere over.

Filmen er imidlertid ikke den sterkeste fra Studio Ghibli. De er kjent for å lage filmer med en imponerende dybde, men i «Katteprinsen» finner vi ikke dette. Det er ikke helt lett å relatere alt det sprø som skjer i kattenes verden til historien som helhet. Men samtidig er det friskt å se en absurd film som ikke tar seg selv så høytidelig. Her skjer det mye morsomt og uventet, og det skaper en frisk og veldig fin filmopplevelse for barna.

Egnethet

Katteprinsen er tillatt for alle og har ingen skumle scener.  Det går riktignok litt heftig for seg når Kattekongen kaster de han ikke liker ut av det høye vinduet i slottet. Men dette er skildret med humor og foregår i en absurd ramme, så vi tror ikke dette vil uroe de yngste. Det er også noen scener med sverdslåssing som er litt uventet dramatiske i en film for de yngste, samt en scene i slottet der en dame blir kastet kniver mot, men igjen så inngår dette i en absurd og surrealistisk helhet som demper inntrykkene og gjør at aldersgrensen oppleves grei.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen scener som antas å kunne skade de aller yngste. Den får derfor aldersgrense Tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Katteprinsen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser