Kikis Budservice

Japansk animasjonsfilm, 1989, anbefales for alle

Kikis Budservice

Flott japansk tegnefilm om den unge heksen Kiki som med pågangsmot og godt humør reiser ut i den store verden for å klare seg selv. Filmen anbefales på det varmeste for barn og voksne i alle aldre.

Denne klassiske tegnefilmen fra 1989 er laget av mesterregissøren Hayao Miyazaki, og viser hvorfor Studio Ghibli er en av de aller beste produsentene av animasjonsfilm.

Handling

Kiki er 13 år gammel, og kommer fra en familie med hekser. I det filmen starter er Kiki veldig ivrig. Det er perfekt flygevær for sopelimen, og hun bestemmer seg for at dette er det perfekte tidspunktet å flytte hjemmefra. Tradisjonen sier nemlig at når hekser har fylt 13 år, da må de forlate hjemmet sitt i ett år for å lære å bli en ekte heks. På denne måten skal de finne ut hva de er aller flinkest til, slik at evnene kan brukes til å hjelpe andre.

Sammen med katten Jiji setter Kiki avgårde, og hun ender opp i en stor by ved kysten. Etter en litt kronglete start på den nye tilværelsen møter hun Osono, som driver et bakeri i byen. Hun lar Kiki bo på gjesteværelset over bakeriet. Og her finner Kiki på noe lurt. Hun kan jo fly, og det er mange som trenger å få levert ting raskt, så hvorfor ikke starte et budfirma?

Kiki starter med stort pågangsmot, og hun husker rådet fra moren: Møt verden med et smil. På den måten går det meste bra, og Kiki får mange nye venner, men underveis møter hun også noen vansker som skal gjøre det vanskelig å bli den heksen hun ønsker å være.

Kikis Budservice

Regi: Hayao Miyazaki
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 1t 43min.
Produksjonsår: 1989

Vurdering

Kikis Budservice er basert på den populære japanske barneboken med samme navn, og finnes også i andre filmversjoner (se vår anmeldelse). Denne versjonen fra 1989 er en mesterlig tegnefilmversjon fra Studio Ghibli, som også står bak mesterverk som Min Nabo Totoro, Arriettas hemmelige verden og Fortellingen om Prinsesse Kaguya, for å nevne noen.

De som har sett filmer fra Studio Ghibli tidligere, vil kjenne igjen den gjennomførte stilen, med flotte karakterer, fantastiske bakgrunner og et lydbilde som samlet ligger til grunn for en fascinerende filmopplevelse. Det skal godt gjøres å ikke la seg sjarmere av Kiki, Jiji og alle de nye vennene de får.

Filmen handler om å møte verden med optimisme og pågangsmot, men at man samtidig ikke kan forvente at alt vil gå helt prikkfritt. Kiki må møte flere utfordringer, og det er er måten hun møter verden og mennesker med et smil som gjør at hun har mulighet til å finne sin plass i verden.

Egnethet

Filmen er tillatt for alle og passer utmerket for alle aldre, både ung og gammel. Dette er en sjarmerende og svært god tegnefilm som får våre varmeste anbefalinger.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelige for de yngste.

Filmtrailer:

Les mer om «Kikis Budservice»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser