Kikis Budservice

Japansk eventyr, 2015, tillatt for alle

En fin japansk barnefilm om den unge heksen Kiki som starter budservice med sopelimen sin.

Dette er et muntert og artig eventyr med et fint budskap for barn, til tross for noen små svakheter. Anbefales for barn fra tre til tolv år.

Handling

13 år gamle Kiki har en mor som er heks, mens faren er vanlig menneske. Gjennom hele oppveksten er Kiki blitt fortalt at når hun blir tenåring må hun velge om hun vil være heks eller menneske. Men så klart Kiki vil være heks! Hun er jo kjempeflink til å fly på sopelime, og det vil hun ikke gi opp.

For å bli en ekte heks kreves et helt års opplæring. Det betyr at Kiki må reise til en by der det ikke finnes noen hekser fra før, og så klare seg på egenhånd gjennom hele året.

Det fører Kiki og den snakkende katten Jiji til den idylliske havnebyen Koriko. Her får hun bo i toppen av møllen til det koselige ekteparet som driver det lokale bakeriet. Kiki lurer litt på hva hun skal gjøre, men hun finner snart ut at budservice virkelig er noe for henne. Hun er jo så flink til å fly, og det er alltid noen som trenger å få levert ting.

Men selv om Kiki blir kjent med mange hyggelige mennesker, så er det alltid noen som er skeptiske til hekser. Og når hun blir beskyldt for å ha kastet en forbannelse begynner problemene å melde seg.

Kikis Budservice

Regi: Takashi Shimizu
Sjanger: Eventyr/Komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 1t 48min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

”Kikis budservice” er en hyggelig og frisk film for de yngste. Ikke minst er det kjekt å se en familiefilm med levende skuespillere fra en annen verdensdel enn Europa og Nord-Amerika.

Historien har et fint budskap der Kiki møter motgang, fordommer og så godt som gir opp før hun finner seg selv igjen. Det er ikke før hun har taklet alle vanskene at hun forstår hva det å ha tro på seg selv virkelig innebærer, og hvorfor moren har fortalt henne gang på gang at hun må møte alt med et smil.

Sammenlignet med de påkostede eventyrfilmene fra USA, har ikke ”Kikis Budservice” mye å stille opp med. Selv barn vil nok legge merke til den litt svake animasjonen av blant annet katten Jiji og spesialeffektene under den avsluttende stormen. Samtidig møter Kiki litt mange personer, og filmen kunne nok hatt godt av å ha utelatt noen av elementene fra boken den er basert på.

Men til tross for noen svakheter er dette en koselig film vi absolutt vil anbefale.

Egnethet

”Kikis Budservice” er tillatt for alle. Mot slutten av filmen er det en ganske dramatisk stormscene, og den kan nok vekke litt uro hos de aller yngste. Vi tror likevel at det skal gå bra om barna har en voksen ved siden av seg og de er blitt advart om at det blir litt skummelt på slutten. Filmen egner seg nok best for barn i alderen tre til tolv år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder en dramatisk scene i et voldsomt uvær. Siden ingen kommer til skade, og filmen ellers har en gjennomgående lys stemning, blir filmen tillatt for alle.

Filmtrailer:

https://www.youtube.com/watch?v=NUKOmo0OabA

Les mer om “Kikis budservice”:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser