King Arthur: Legend of the Sword

Australsk/amerikansk actioneventyr, 2017, anbefales for ungdom

King Arthur: Legend of the Sword

Dette actioneventyret er en visuell fryd som anbefales for ungdom. Likevel er handlingen noe formelpreget, så det blir ikke helt toppkarakter. Filmen har flere truende scener, og kan være i skumleste laget for noen barn rundt aldersgrensen på tolv år.

Regissør Guy Ritchie viser igjen at han er en av de friskeste regissørene av underholdningsfilm i Hollywood, og dette kunne blitt virkelig bra om han hadde hatt et bedre manus å jobbe med. Men for all del, denne filmen er så godt laget at den får vår anbefaling. Merk at filmen har en rekke dramatiske og skremmende scener.

Handling

Da Arthur var et lite barn ble hans far – den daværende kongen – drept av sin bror Vortigern, som tok tronen og innførte et skrekkvelde i England. Arthur blir tatt vare av noen prostituerte på et bordell, og han må lære seg å overleve på gaten med alle nødvendige midler. Det gjør Arthur til en smart og sterk røver.

En dag dukker det berømte sverdet i steinen opp – det sagnomsuste Excalibur. Og når Arthur er den som drar sverdet opp åpenbarer hans skjebne seg. Den unge mannen er den fremtidige kongen legenden snakket om. Men Arthur er overhodet ikke interessert i å bli konge, og med sin vante arroganse avviser han motstandsbevegelsen som vil ha ham som leder.

En trollkvinne sammen med en gruppe trofaste hjelpere gir ikke opp, og de gjør det de kan for å bryte ned den stae unge mannen og bygge opp den utfordreren til tronen landet så sårt trenger.

King Arthur: Legend of the Sword

Regi: Guy Ritchie
Sjanger: Action / Eventyr
Skuespillere: Charlie Hunnam, Annabelle Wallis, Aiden Gillen, Eric Bana, Jude Law m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Australia / USA
Spilletid: 2t 6min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

«King Arthur: Legend of the Sword» er en drivende flott film å se. Filmspråket er svært friskt, der kombinasjonen av lyd, klipping og kameraføring skaper en fart og et driv som pisker handlingen fremover. Spesielt sekvensene som oppsummerer lengre handlingsforløp imponerer med sin effektive og medrivende stil. Det skal godt gjøres ikke å bli engasjert når man ser denne filmen, og vi lot oss flere ganger begeistre over filmskapernes meget solide håndtverk.

Historien på sin side er spennende, men denne nye vrien på det klassiske eventyret om kong Arthur og sverdet Excalibur er ikke veldig nyskapende. Det er en klassisk «tilblivelseshistorie», der Arthur gjennom personlig utvikling og kamptrening går fra å være en utspekulert gategutt til å bli en klok konge som kjemper for sitt folk og nasjonen som helhet. Varianter av slike fortellinger er det ikke mangel på, og denne skiller seg ikke ut fra mengden.

Men når manuset er filmatisert på en så sterk måte er dette likevel en film vi anbefaler, ettersom kvaliteten på filmspråket og underholdningsverdien er høy.

Egnethet

Filmen har fått tolvårsgrense, og er blant de mer dramatiske filmene vi har sett med denne aldersgrensen. Noen scener er svært skumle, og har truende skikkelser med blant annet besatte ansikter og ekle slangemonstre. Aldersgrensen er gitt fordi dette tydelig er et eventyrunivers, samtidig som vi spares for skadevirkningende av volden og blodflyten. Vi synes likevel noen av scenene er så skumle at det kan være lurt for foreldre å ta en titt på filmtraileren under for å vurdere om dette egner seg for deres barn. For noen barn like over aldersgrensen vil det gå helt greit å se filmen, mens det for andre kan oppleves skummelt. Vi fraråder filmen for barn under aldersgrensen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Voldshandlinger og kampscener i et eventyrunivers gjør at denne filmen får 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «King Arthur: Legend of the Sword»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser