Klatrekampen

Norsk tv-serie, TV 2, 2019, tillatt for alle

Klatrekampen

TV-SERIE: Spennende og friskt konsept som kan inspirere barn til å bli mer glad i friluftsliv og utfordre egne grenser, men vi synes produksjonsselskapet bommer på presentasjonen.

Det blir alt for mye snakking og forklaring i denne tv-serien, fremfor fokus på det som faktisk er spennende; nemlig klatrekampen og de andre artige konkurransene.

Denne anmeldelsen er basert på de tre første episodene.

Handling

Klatrekampen er en tv-serie der 24 lag fra hele Norge møtes til en spennende og artig konkurranse. Alle deltagerne er tolv år gamle og hvert lag består av to venner som må samarbeide, være smarte og kreative, og samtidig utfordre egne grenser for å ha sjanse til å vinne. Konkurransen består av tre runder, der de to første er utslagsrunder der vinneren går videre, før de seks gjenværende lagene møtes til en spennende finaleuke der den endelige vinneren skal kåres.

Hoveddelen av hver konkurranse er en klatrekonkurranse, der deltagerne må være ganske tøffe når de klatrer fra tre til tre via ulike utfordringer mange meter over bakken. Utfordringene er langt fra enkle, og inkluderer blant annet å sleppe seg ned i zipline fra ti meters høyde.

I tillegg er det også andre konkurranser. I de tre første episodene fikk vi se lagene konkurrere i quiz, skyting med en diger sprettert og båltenning.

Vurdering

Klatrekampen er laget rundt et veldig godt konsept. Det er både inspirerende og veldig spennende å se hva man kan klare om man er litt tøff og utfordrer egne grenser, og samtidig se hvor morsomt det er å utfolde seg ute i naturen. Som en av deltagerne sier; det var litt skummelt å komme gjennom klatreutfordringene, men man glemmer nervøsiteten når konkurranseinstinktet slår inn.

Av den grunn er det litt skuffende at presentasjonen av innholdet ikke fungerer helt. Konkurransen virker å være veldig spennende, men den stykkes kontinuerlig opp og avbrytes av forklaringer og uttalelser fra deltagerne. At man gjør dette er i utgangspunktet ikke en dårlig fortellerteknikk – det kan krydre konkurransen med deltagernes opplevelser – men her blir det alt for mye. I stedet for at vi får følge konkurransen og leve oss inn i denne, så fremstår det hele som et sammendrag der all spenning og mulighet for å heie på deltagerne er borte. Vi blir fortalt med ord at konkurransen var gøy og utfordrende, men som seere får vi ikke se eller oppleve så mye av dette selv.

En av grunnene til dette er nok at episodene er ganske korte, i underkant av 15 minutter. Vi synes konseptet er så godt at det hadde fortjent lengre episoder og ikke minst at vi fikk følge konkurransen mer sammenhengende.

Og når det er først er så mange forklaringer, så synes vi det er litt synd at vi ikke får noe innblikk i ting som for eksempel sikkerhetsutstyret deltagerne bruker. Dersom man hadde forklart litt bedre hvordan man sikrer seg på en forsvarlig måte, og hvor viktig det er å gjøre dette, så kunne barn som ser serien både lært noe nyttig og samtidig blitt bedre rustet til å prøve seg på lignende utfordringer selv. Det samme gjelder både spretterten og knivbruken under båltenningskonkurransen – dette er gode anledninger til å presentere smarte teknikker og grunnleggende sikkerhetstiltak på en måte som kan være både pedagogisk og underholdende.

Men som sagt, vi synes dette er et flott og friskt konsept. Deltagerne gjør en strålende jobb både i konkurransene og foran kameraet, og byr på seg selv på en sjarmerende måte. De ulike konkurransene er veldig morsomme og utfordrer et stort spekter av kunnskap og ferdigheter. Vi tror at noen få justeringer ville gjort dette til en svært underholdende, inspirerende og spennende tv-serie med og for barn og unge.

Egnethet

Klatrekampen er en serie som trygt kan ses av hele familien, fra de aller yngste til bestemor og bestefar. Igjen tror vi at litt lengre episoder og mer fokus på selve konkurransen kunne gjort dette til et glimrende underholdningsprogram for hele familien.