Knerten

Norsk barnefilm, 2009, tillatt for alle

Det kan lønne seg å ha en venn som Knerten. Det synes i alle fall Lillebror, som får seg en kul kamerat og møter en søt prinsesse i denne flotte filmen som anbefales for barn fra seks år.

Handling

Etter at Far mister jobben flytter Lillebror sammen med foreldrene sine og storebroren Philip til et gammelt hus på landet. Her skal Far prøve seg som selger av dameundertøy, mens Mor får seg jobb på den lokale butikken. Dessverre er huset helt falleferdig, og når Lillebror ramler rett gjennom gulvet på det nye rommet sitt forstår familien at det verken vil bli lett eller billig å klare seg på det nye hjemstedet.

Lillebror er mye aleine, men en dag skjer det noe fantastisk. Far kapper av noen greiner på et høyt tre, og en av pinnene faller ned like ved Lillebror. Pinnen ligner en liten fyr, og før Lillebror vet ordet av det snakker pinnen til ham. Dermed har Lillebror fått seg en kul kamerat – Knerten.

Lillebror og Knerten bestemmer seg for å hjelpe Mor og Far med å tjene penger til å reparere huset. De samler tomflasker og panter dem på butikken. Og når kjøpmannen setter flaskene ut bak butikken tar likegodt Lillebror flaskene og panter dem en gang til. I tillegg blir Lillebror og Knerten venner med snekkeren i bygda, og etter hvert får Lillebror også en virkelig venn. I nærheten bor det nemlig en søt jente som ofte rir forbi på en hest, og Lillebror synes hun ser ut akkurat som en prinsesse.

Dessverre blir det vanskelig for familien å klare seg på det nye hjemstedet. Far klarer ikke å selge noe dameundertøy, og mor tjener ikke nok til å forsørge alle fire. Dermed ser det ut til at familien må flytte igjen. Men det vil ikke Lillebror og Knerten finne seg i.

Knerten

Regi: Åsleik Engmark
Sjanger: Barnefilm
Skuespillere: Adrian G. Smith, Petrus Christensen, Pernille Sørensen, Jan Gunnar Røise, Amalie Blankholm Heggemsnes, Per Schaanning, Per Jansen m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 14min
Produksjonsår: 2009

Vurdering

”Knerten” er en godt laget film av regidebutant Åsleik Engmark. Spesielt imponerende er innsatsen til Adrian G. Smith, som har rollen Lillebror. I en rekke scener spiller han mot det som i den ferdige filmen er en dataanimert pinne, og han gjør det med en naturlighet og presisjon som fører til at scenene aldri fremstår som tilgjorte.

Filmen formidler også et godt budskap. ”Det går bra,” gjentar Lillebror flere ganger, selv når han er redd og lei seg. Denne positive innstillingen hjelper Lillebror gjennom den vanskelige omstillingen til et nytt liv, og er noe barn kan lære mye av. I tillegg er filmen en flott hyllest til fantasien. Livet til Lillebror blir mye bedre når han finner Knerten og får en venn. Historien illustrerer på denne måten at det å leve litt i en innbilt verden kan være sunnere  enn å akseptere en ensom virkelighet. Historien tar også opp en del ”voksne” problemer, blant annet knyttet til pengemangel, noe som gir barn et verdifullt innblikk i hvordan livet kan arte seg i vanskelige perioder, og hvor viktig det er å holde sammen da.

Egnethet

Filmen er basert på en bok av Anne Cath. Vestly, og har i forkant av premieren fått kritikk for å vike i for stor grad fra innholdet i boken, og for å inneholde seksuelle undertoner, hentydninger til stort alkoholkonsum og litt for skumle scener for de yngste. I boken selger for eksempel Far kjoler, mens i filmen selger han undertøy. Ved en anledning prøver Mor en BH, og Far bemerker på en lystig måte at hun har ”pene bryster”. Dette kan nok oppfattes som en seksuell referanse, men scenen presenteres i en naturlig sammenheng i hjemmet, og det er lite sannsynlig at barn vil reagere på en negativ måte. Lillebror samler også ølflasker, samtidig som snekkeren drikker øl når han jobber. Åsleik Engmark har svart på kritikken ved å hevde at negative assosiasjoner foregår i de voksne sine hoder. Dette er vi enige i – sannsynligheten for at barn forbinder BH’er og ølflasker med seksualitet og høy promille er etter vårt skjønn svært liten.

På den annen side inneholder ”Knerten” noen skumle drømmesekvenser der Lillebror har en slags mareritt. Disse bruker virkemidler fra skrekkfilmsjangeren, og det kan bli litt skummelt for de aller yngste. Filmen er tillatt for alle. Dersom foreldre lar barn under seks år se filmen kan det kanskje være lurt å forberede dem på at disse scenene vil komme.

Konklusjon

Sett under ett fremstår ”Knerten” som en morsom, rørende og spennende familiefilm, og vi anbefaler den på det varmeste for hele familien.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser