Knives Out – kriminelt morsom

Amerikansk thriller, 2019, anbefales fra tolv år

Knives Out

ANMELDELSE: Denne hyllesten til Agatha Christie blander klassisk krim og moderne spenning i et underholdende mordmysterium.

Knives Out er en frisk, engasjerende og vellaget thriller med et stjernelag av skuespillere. Anbefales fra tolv år.

Handling

Når den søkkrike krimforfatteren Harlan Throbey blir funnet død i herskapshuset sitt på sin 85-årsdag, mangler det ikke på ubesvarte spørsmål. Tok den vellykkede mannen virkelig sitt eget liv? Hvorfor sier alle i den skakkjørte familien knapt et sant ord? Hva er tjenernes rolle i alt dette? Og hvem i all verden hyret inn den snodige, men briljante detektiven Benoit Blanc til å løse gåtene?

Sannheten bak Harlans død blir ikke lett å avsløre, og veien dit skjuler mange farer og skjulte agendaer. Som i ethvert godt mordmysterium dukker det opp mange overraskelser, og alle er selvsagt mistenkte.

Knives Out – kriminelt morsom

Regi: Rian Johnson
Sjanger: Drama, Thriller
Skuespillere: Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Ana de Armas, Toni Collette m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 10min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Knives Out er fornøyelig film å se. Manuset er velskrevet, handlingen engasjerende, regien stram og de mange kjente skuespillerne er med på å gjøre dette til en solid underholdningsfilm. Historien fortelles med en frisk blanding av humor og spenning, og det er først og fremst de fargerike karakterene som bærer filmen. Familien Throbey er litt av en gjeng, og det er ikke måte på hva de sier om og skjuler fra hverandre. Ingen av dem er særlig sympatiske, men de egoistiske holdningene deres er langt fra kjedelige, og det er en fryd å følge dem gjennom filmen mens de prøver å sikre seg sin del av arven.

Hyllesten til Agatha Christie sine krimromaner er tydelig. Benoit Blanc er like briljant og eksentrisk som Hercule Poirot, men han har samtidig en egen og mer moderne identitet. Det samme gjelder filmen som helhet. Historien har et bredere perspektiv enn de klassiske kriminalfortellingene. Man gir flere karakterer plass til å utfolde seg, og det er mer fokus på aktiv handling og spenning enn dialog. Denne miksen av klassisk krim og moderne actionkomedie går svært godt sammen.

Det er mye ondskap og kynisk egoisme i filmen, men det man sitter igjen med etter å ha sett filmen er et fint budskap om barmhjertighet og godhet. Man kan nok si at tematikken i filmen er litt ensidig og at karakterene er stereotype, men uten å spille bevisst på dette ville filmen mistet mye av humoren og kontrasten som gjør det gode budskapet så tydelig.

Egnethet

Aldersgrensen er tolv år, og målgruppen er ungdom og voksne. Det er flere dramatiske scener i filmen. Vi får se knivbruk, blod og slåsskamper. Det er også en ganske skummel scene der man bruker skrekkeffekter og viser et offer for en overdose. Spesielt denne sistnevnte scenen kan være urovekkende for barn, og vi anbefaler ikke filmen for barn under aldersgrensen. Vær oppmerksom på at karakterene snakker veldig stygt om og til hverandre underveis, men samtidig setter budskapet i filmen det riktige perspektivet på denne oppførselen.

For ungdom og voksne er dette en flott og veldig underholdende film som får vår anbefaling.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder enkelte drapshandlinger og en scene med skrekkeffekter. Da disse er kortvarige og lite nærgående, får filmen aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Knives Out»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser