Kubo og det magiske instrumentet

Amerikansk animasjonsfilm, 2016, anbefales fra ni år

Dette er en vakker animasjonsfilm med et flott budskap om familie, mot og identitet. Samtidig må man være klar over at dette er en mørkere og mer alvorlig film enn vanlige animasjonsfilmer, og aldersgrensen er derfor ni år.

For barn fra ni år er dette en unik film som gir en filmopplevelse av de sjeldne. Dette er en flott film for voksne å se sammen med barna. Barn like over aldersgrensen vil nok sette pris på å ha en voksen ved siden av seg i løpet av denne til tider triste filmen. Men humor og varme er det også mye av.

Handling

Unge Kubo vokser opp i en liten landsby sammen med sin mor. Hun har vært svekket helt siden hun rømte fra faren og søstrene sine for å holde Kubo trygg, ettersom familien hennes ikke likte Kubos far – en mektig samurai. Kubo livnærer seg selv og moren ved å opptre på det lokale torget, der han forteller dramatiske og eventyrlige historier som moren har fortalt ham.

Men det er mer enn en tragisk historie som skjuler seg i fortiden. Kubo har nemlig magi i seg. Han kan vekke papirfigurer til live, og disse bruker han når han opptrer. Og når Kubo en dag bryter en av de få strenge reglene moren har gitt ham – ja, da starter et fantastisk og skummelt eventyr.

Plutselig dukker søstrene til moren opp, og snart havner Kubo i en magisk verden der han må starte jakten på den gamle rustningen til faren – det eneste som kan beskytte Kubo og de han er glad i mot den skumle Månekongen.

Kubo og det magiske instrumentet

Regi: Travis Knight
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 42min
Produksjonsår: 2016

Vurdering

«Kubo og det magiske instrumentet» er en film man ikke glemmer så lett. Filmen er inspirert av japansk kultur, og blant annet origami har en sentral plass. Historien er også en hyllest til fortellerkunsten og dens unike kraft. Tematikken inkluderer vanskelige og alvorlige tema som mental sykdom, død og familiekonflikter, noe som gir et flott utgangspunkt for samtale mellom voksne og barn.

Kubo går gjennom en voldsom utvikling gjennom filmen, der han må håndtere en rekke interne konflikter. Et viktig utgangspunkt er minnet om hans døde far, samuraikrigeren som moren forelsket seg i, men som familien hennes avviste. Ikke nok med det, bestefaren og tantene hans er på jakt etter Kubo. De stakk ut et av øynene hans som liten, og nå er de ute etter det andre.

Etter hvert må Kubo vise stort mot, samtidig som Kubo finner ut hvem han er og hvor han kommer fra.

Filmatisk sett er dette et strålende verk. Karakterene bringes til live i en blanding av dukkefilm og dataanimasjon. Produsentene er de samme som laget blant annet Coraline og den hemmelige dør, ParaNorman og Bokstrollene, og det er imponerende hvordan de har klart å løfte det filmtekniske til et enda høyere nivå. Resultatet er blitt en fengslende filmatisk verden som skiller seg ut på en unik måte.

Egnethet

Dette er en trist og til tider dyster film. Her stilles man ovenfor elementer som kan være urovekkende for barn, som at Kubo blir angrepet av sin egen familie, morens mentale forfall og triste dødsfall. I tillegg er stemningen til tider svært skummel. Ikke misforstå, dette er ikke en skrekkfilm, men dette blir for urovekkende for barn under aldersgrensen på ni år. For eldre barn derimot er dette er filmopplevelse som vil gjøre inntrykk, og som kan gi grobunn for god refleksjon og samtaler om vanskelige ting.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Partier med mørk stemning og skremmende skikkelser gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Kubo og det magiske instrumentet»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser