KuToppen – På sporet

Norsk animasjonsfilm, 2023, passer for hele familien

ANMELDELSE: En mysteriefilm som teknisk holder mål, men som sliter med å engasjere. Langt fra det beste av norsk animasjon.

I Agatha Christies bøker foregår det alltid et mord, men i Agatha Christensens historie er kun et frø forsvunnet. Når det er lite som står på spill – og lite som henter seeren inn gjennom filmen – er det vanskelig å engasjere seg for KuToppen – På sporet. Trist at dette skygger over en god film.

Handling

På KuToppen har markens grøde takket for seg, og jorden bærer ikke lenger frukt. Men når trusselen om nedleggelse av gårdsdriften er på sitt sterkeste, dukker redningen opp. Den geniale oppfinneren Albert Einswein hevder å ha funnet opp et superfrø, som kan gjøre praktisk talt alt. For å vise frem denne oppfinnelsen, inviterer han gjengen fra KuToppen om bord på hans selvdesignede tog: Metanekspressen.

Men som man kanskje skulle tro er vanlig med superoppfinnelser, blir superfrøet stjålet. Mesterdetektiven Agatha Christensen blir satt på saken. Hun stenger alle inne på toget, og hun, Klara og Gaute må nå spore opp den skyldige.

KuToppen – På sporet

Regi: Will Ashurst
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 10min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Teknisk stiller KuToppen – På sporet seg ganske solid. Animasjonen flyter fint, de forskjellige karakterene er behagelige – men interessante – å se på og scenene er godt satt sammen – og flyter også fint mellom hverandre. Musikken er noe varierende. Den sangen de har brukt i traileren kan være noe slitsom, men ellers er den i verste fall helt ok å høre på.

Stemmeskuespillerne strekker absolutt til, men det er ingenting her som virkelig utmerker seg. Dialogen og vitsene er ikke særlig engasjerende heller. Det kan være vanskelig å holde seerens oppmerksomhet med en detektivfilm, og KuToppen – På sporet har definitivt vanskeligheter her. Dette handler ofte om mange faktorer, men tempoet kunne nok vært noe bedre styrt. Det er noen interessante karakterer, men de fleste kommer noe til kort.

Temaet filmen virker å lande på til slutt, er hvordan det tradisjonelle jordbruket er viktig, og at de første og letteste løsningene, ikke nødvendigvis alltid er de beste. Det finnes også kommentarer og mindre poeng rundt om i filmen, men disse treffer ikke nødvendigvis så godt når filmen ikke ellers klarer å være engasjerende nok.

Egnethet

Filmen inneholder enkelte dramatiske scener, og har ellers en gjennomgående mystisk og noe dramatisk stemning. Dette er likevel tydelig i en fantasifull ramme – der alle parter er dyr – så dette fremstår ikke som særlig skummelt.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:
Filmen inneholder ikke scener som kan virke skadelig på de yngste, og kan derfor få aldersgrense A – Tillatt for alle. 
 
Generelt om aldergrenser for filmer: Det er distributøren som setter aldersgrenser for sine filmer, ut fra retningslinjer fra Medietilsynet. Retningslinjene tar høyde for at barn ikke skal ta skade. NB! Slike aldersgrenser forteller ikke om filmen er underholdende eller for øvrig passer for barn i den alderen som er oppgitt. Filmer beregnet for voksne, kan få laveste aldersgrense. Eksempel: Dokumentarfilm, stand up med groviser, drama.

 

Filmtrailer:

Les mer om «KuToppen – På sporet»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Nordisk Film Distribusjon