Lærer frosk

Nederlandsk eventyr, 2016, anbefales fra seks år

Nederlandsk familiefilm med humor og fantasi. Norsk tale. Passer fra seks år.

Barnas fantasi er ikke alltid lett å tro på for voksne. Men denne filmen oppfordrer voksne til å ta barnas virkelighet på alvor, og den utfordrer barna til å kjempe for det de tror på.

Handling

Vi møter Lisa på åtte år som bor sammen med mamma. Lisa har en mor som er svært opptatt av jobben sin som dyrlege og har lite tid til overs til å være sammen med datteren. Lisa er svært selvstendig og passer på at mamma får med seg matpakken på jobb og at det blir bakt kake til foreldremøtet på skolen.

Lisa har en lærer på skolen som heter Frans. De har god kontakt, og en dag så avslører Lisa at Frans bærer på en stor hemmelighet; han blir forvandlet til en frosk når noen rundt ham snakker om frosker. Lisa lover å ikke fortelle hemmeligheten videre, men snart vet hele klassen om det.

Så starter en ny rektor på skolen som krever streng disiplin. Han blir fort oppmerksom på at ikke alt er som det skal være med lærer Frans, og rektor gjør alt han kan for å få sparket Frans. Det gjør at Lisa og resten av klassen må velge hvem de skal være lojal mot, læreren sin eller rektor.

Lærer frosk

Regi: Anna van Der Heide
Sjanger: Barnefilm / Eventyr / Familiefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Nederland
Spilletid: 1 t. 24 min.
Produksjonsår: 2016

Vurdering

Historien er gjennomgående artig og har et godt driv fra start til slutt. Vi blir involvert i hovedpersonenes indre konflikter der de må ta stilling til hvem de kan stole på og hva som er viktig å prioritere i livet. Konflikten mellom mor og datter spilles fint ut, der mor etterhvert innser at hun bør bli mer involvert i datterens liv. Det skjer blant annet etter at hun ser at nabodamen lever et helt annet liv der det å være hjemme med barna er viktigst for henne. Konflikten mellom lærer og rektor utvikler seg til et stort drama der det ser ut til at den sterkeste vinner, men til slutt er det den som ser ut til å være svakest som går seirende ut.

Flere budskap i filmen gjør at den taler både til barn og voksne. Men mot slutten våger ikke filmskaperne å konludere i noen konkret retning og jeg sitter igjen med en undring om hva filmskaperne egentlig vil at vi skal ta med oss videre. Fordelen med en åpen slutt er at hver enkelt kan tolke inn det som passer, men svakheten er at det blir noe som åpenbart mangler.

Egnethet

Filmen har noen dramatiske hendelser. De oppleves ganske virkelige og små barn vil ha problemer med å forstå at det er fiksjon. Filmen egner seg for barn fra seks år og oppover, og for foreldre.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:
Kortvarige dramatiske hendelser gjør at denne filmen får 6-årsgrense.
Filmtrailer:

 

Les mer om «Lærer Frosk»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser