Last Christmas – sjarmerende juleromantikk

Amerikansk romantisk komedie, 2019, tillatt for alle

Last Christmas

ANMELDELSE: Sjarmerende julefilm med romantikk, mye humor og et fint budskap om å hjelpe andre for å hjelpe seg selv.

Last Christmas er en typisk romantisk komedie som kanskje ikke utpreger seg noe særlig, men den er veldig morsom og byr på topp underholdning.  Filmens målgruppe er ungdom og voksne, men aldersgrensen er tillatt for alle. Filmen kan trygt ses av barn, men merk at det er noe seksuell tematikk og alkoholforbruk som kan oppleves som upassende for de aller yngste.

Handling

Kate, eller Katerina som hun egentlig heter, er en desillusjonert ung dame som har hatt mye motgang i livet. Drømmen om å bli sanger henger i en tynn tråd, og hun har også opplevd sykdom. Hun går fortsatt på audition, men troen på å lykkes virker å være ikke-eksisterende. I stedet går det mest i drikking og one night stands, krangling med familie og jakt etter et sted å bo, for å nevne noe.

Men når alt er som mørkest, da møter Kate Tom, en positiv og litt mystisk kar som hun ganske snart faller for. Det blir et vendepunkt for Kate, og gradvis begynner hun å se livet på en ny måte, men veien er fortsatt lang før hjertet og livet hennes kan heles.

Last Christmas – sjarmerende juleromantikk

Regi: Paul Feig
Sjanger: Komedie, romantikk
Skuespillere: Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson, Michelle Yeoh m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA, Storbritannia
Spilletid: 1t 42min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Last Christmas er inspirert av George Michael sin sang med samme navn, og hele filmen er full av Michael og Whams glade 80-talls poplåter. Musikken skaper en flott ramme rundt historien, og legger grunnlaget for det som er en litt melankolsk, men samtidig munter, selvironisk og optimistisk film med massevis av humor og sjarme.

Kate går fra å være fullstendig selvsentrert og selvmedlidende, før hun møter Tom og han får henne til å se at å vise omtanke for og pleie fellesskap med andre er den beste måten til å bli lykkelig selv. Dette er filmens viktigste budskap, og det forsterkes av at handlingen foregår i julen – her vekkes julestemningen og vi blir minnet om verdien av familie, fellesskap og at veien til lykke kan gå mange rare veier.

Tom er også opptatt av at man skal løfte blikket og se opp – og på den måten oppdage at verden er større enn en selv. Dette understreker hovedbudskapet, men det er også et godt poeng i forhold til hvor mye oppmerksomhet mange av oss gir til mobilskjermene. Tom har ikke telefon, og det at Kate ikke kan kontakte ham skaper en spennende dimensjon i forholdet deres. Det er kanskje ikke et eksempel til etterfølgelse, men filmen gir oss noe spennende å reflektere over.

Filmen lykkes ikke fullt ut med alle fortellergrepene den tar, men sett under ett er dette en flott romantisk komedie som vekker latteren, rører og klarer å skape den gode følelsen som de beste romantiske komediene kan trylle frem.

Egnethet

Aldersgrensen er tillatt for alle, og filmen har ingen scener som antas skadelige for barn. Men man bør merke seg at filmen ikke er rettet mot barn. Dialog og handling er tilrettelagt for å passe ungdom og voksne. Filmen har noe banning, hovedpersonen holder ikke tilbake på festingen og menn tar hun med seg hjem hver kveld – i alle fall i starten. Ingen scener viser upassende bilder, men ikke all tematikk og dialog egner seg for de yngste. Vi anbefaler filmen først og fremst for ungdom og voksne, men vi vil ikke fraråde den for barn. For familier med litt eldre barn er dette en super film å se sammen i førjulstiden.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å kunne virke skadelig på de yngste, og den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Last Christmas»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser