Lego Batman-filmen

Amerikansk actionkomedie, 2017, anbefales fra ni år

Lego Batman-filmen

Det blir heseblesende action og mye sarkasme når Batman i legoversjon må redde Gotham fra en myriade av superslemminger. Filmen kan trygt ses av barn fra seksårsalderen, men vi tror den passer best for barn fra ni år.

Lego Batman presenterer en litt dyster historie med mange slemminger og svært mye action, men når alle figurer og kulisser er av lego, da blir det harmløs filmmoro.

Handling

Batman er egentlig ganske fornøyd med seg selv, spesielt sine knallharde magemuskler. Men han bærer på et stort savn, og det kan bli ganske ensomt i den store bathulen. Likevel vil ikke Batman innse at han trenger andre.

Dette er utgangspunktet for en historie der Batmans ego er det som skaper problemene. Både den slemme Jokeren og byens nye politisjef Barbara Gordon går på hvert sitt vis inn for å vise Batman at han ikke er noe å skryte av uten andre. Samtidig adopterer Batman, eller Bruce Wayne, en ung foreldreløs gutt som trenger litt oppmerksomhet.

Det er selvsagt Jokerens plan som innebærer mest fare. Han rekrutterer en hær av superskurker som blant annet inkluderer selveste Sauron fra Ringenes Herre og Lord Voldemort fra Harry Potter. Og da spørs det om Batman klarer å legge egoet til side og samarbeide med sine nye venner.

Vurdering

Lego Batman-filmen er en befriende useriøs og absurd komedie, der Lego-universet gir anledning til å fortelle en historie som tar fullstendig av. Her er det stort sett kaos hele tiden, og fra første sekund serveres det en ironi og sarkasme som gjør dette til en svært så uhøytidelig filmopplevelse.

Likevel har filmen et solid fundament. Alt de sprøe som skjer har utgangspunkt i en dyp sårhet i Batman – han mistet foreldrene sine som barn og er nå helt alene i verden, med unntak av tjeneren Alfred. Samtidig har han et oppblåst ego som fører til at han stenger alle andre ute. Og det er bare ved å forandre seg og åpne seg opp for samarbeid, vennskap og en ny familie at han kan redde Gotham. Dette er fine ting for barn å reflektere over, og gjør filmen til litt mer enn bare underholdning.

Lego Batman-filmen

Regi: Chris McKay
Sjanger: Animasjon / Action / Komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 38min
Produksjonsår: 2017

Egnethet

Med tanke på inntrykk av bilde og lyd, så passer filmen for barn fra seks år. Stemningen er ganske dyster, og det mye dramatisk som foregår, men når alt er lego fremstår filmen som uhøytidelig moro.

På den annen side er det særdeles mange referanser til andre superhelter og andre eventyrfigurer. Disse kommer fra filmer med høyere aldersgrenser, som de yngste ikke vil ha sett så mange av. Det blir derfor noe begrenset hva barn i seks- til ni-tiårsalderen vil kunne forstå og ha glede av fullt ut. Det samme gjelder den utstrakte bruken av ironi, som ofte passer best for ungdom og voksne. Men det gode budskapet kan barn forstå og ha nytte av.

Her blir det litt opp til foreldre å vurdere hva som passer for sine barn. Vi tror filmen egner seg best for barn i ni-tiårsalderen som har litt kjennskap til superheltuniverset, men det er ingenting i veien for at barn ned til aldersgrensen kan le, kose seg og få litt innsikt i verdien av fellesskap sammen med Lego Batman.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen inneholder kraftige effekter og actionscener i et tydelig fantasiunivers. Den får derfor 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser