Lille mamma

Fransk drama, 2021, tillatt for alle

ANMELDELSE: Stillferdig og fint drama om barnets opplevelse av sorg og usikkerhet. Dette er ingen barnefilm i utgangspunktet, men som et utgangspunkt for refleksjon over litt vanskelige tema kan filmen fungere flott for et ungt publikum.

Lille mamma er en kritikerrost fransk film laget av den anerkjente regissøren Céline Sciamma, som også står bak den mesterlige Tomboy (se egen anmeldelse). Lille mamma er en film for å reflektere over barnets tankesett og måte å forholde seg til verden, spørsmål om identitet, tilhørighet, sorg og eksistens. Denne filmen er tillatt for alle, og selv for ganske unge barn er det ingenting i veien for å bruke denne filmen som utgangspunkt for å snakke sammen om litt vanskelige tema. Hovedmålgruppen for filmen er nok likevel voksne.

Handling

Nelly sin bestemor er død. Sammen med mamma og pappa drar hun til bestemor sitt gamle hus for å rydde og og si farvel til mammas barndomshjem. Bare etter et par dager drar mamma sin vei, og Nelly og pappa blir igjen for å rydde.

Samme dag møter Nelly en jente i skogen, som er like gammel som henne selv og veldig lik i utseende.

Lille mamma

Regi: Céline Sciamma
Sjanger: Drama
Skuespillere: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Stéphane Varupenne, Nina Meurisse, Margo Abascal
Språk: Fransk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1t 12min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Lille mamma er en kort og rolig film. Formspråket er subtilt, og i stedet for å si ting rett ut, så antyder filmskaperne hva Nelly går gjennom. Nelly er bare åtte år gammel, men hun vet veldig godt at mamma og pappa er triste. Men det handler ikke bare om at bestemor er død. Det er noe mer som foregår under overflaten, og som gradvis avdekkes.

Samtidig blir det klart at Nelly ikke vet så mye om hva problemet egentlig er. Nelly kjenner til de kjekke historiene om trehytten i skogen, for eksempel, men ikke så mye om det Nelly kaller «virkelig». Det er også helt klart at hun trenger moren sin, og når mamma forsvinner gir sorgen og usikkerheten seg utslag i at historien om «lille mamma» virkelig begynner.

Mer vil vi ikke si om denne filmen. Den må oppleves. Her er det mye å reflektere over i etterkant. Barn kan ha stor nytte av de øverste nivåene av tolkning, det som går på denne sorgen og usikkerheten. Eldre ungdom kan dukke dypere i de interessante psykologiske og mellommenneskelige prosessene som skildres her. Voksne kan reflektere på enda dypere nivå.

Tvillingsøstrene i hovedrollene gjør en kjempeinnsats.

Egnethet

Dette er en rolig og fin film helt uten urovekkende elementer. Temaet er litt trist, men det er ikke en spesielt trist film – den er mer ettertenksom, og får oss som seere til kontinuerlig å tenke over og reflektere over scenene som utspiller seg.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen: 

Filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelige for barn. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer: 

Les mer om «Nordsjøen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Lilies films / Arthaus