Løvenes konge

Amerikansk eventyr, 2019, anbefales fra ni år

Løvenes Konge

Spektakulær animasjon og en fantastisk historie, men den naturalistiske tilnærmingen har også gjort at nyinnspillingen har mistet litt av det originale eventyrets magi.

Historien om Løvenes Konge er en flott fortelling om identitet, mot og livets gang som kan samle hele familien til felles filmglede. Om man velger den originale tegnefilmen eller det nye visuelt storslåtte filmverket, går litt for det samme.

Handling

Løveungen Simba blir født i det idylliske Løveriket, der faren Mustafa er den gode og sterke kongen som sørger for at alle har det bra. Simba lærer raskt at han en dag vil bli den nye kongen, og den vesle løveungen er ivrig på å bevise sitt mot.

Men hans onkel, den slemme Scar, ønsker også å bli konge, og han legger en ond plan for å ta over tronen.

Tragedie følger, og Simba sitt liv tar brått en ny vending. Men med vennene Timon og Pumba og løvejenten Nala ved sin side er det håp om at Simba vil finne ut hvem han skal være og ta opp kampen for det som er godt og riktig.

Løvenes konge

Regi: Jon Favreau
Sjanger: Eventyr
Språk: Norsk tale/Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 58min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Løvenes Konge fra 1994 er en av de virkelig store klassikerne fra Disney, og den sterke historien er elsket av store og små over hele verden. Det har derfor vært store forventninger til regissør Jon Favreau sin storslåtte nyinnspilling. Filmteknisk er filmen usedvanlig imponerende. Løvene og de andre dyrene i den afrikanske villmarken er dataanimerte, men fremstår så realistiske og detaljrike i bevegelsene at det er knapt til å tro. Løvenes Konge byr på en spektakulær visuell opplevelse.

Men det spørs om den naturalistiske tilnærmingen har ført til at Favreau ikke helt har klart å gjenskape magien fra originalfilmen. Vi synes historien om Simba passer bedre i tegnefilmformat, der karakterene har tydeligere visuelle særtrekk som fremmer personlighetene og rollene deres. Hyenene, for eksempel, gjorde mye mer ut av seg i tegnefilmen, spesielt med tanke på humor. Det er også noe med stemningen i filmen som ikke sitter hundre prosent. Sangene er flotte og historien like sterk som før, men nyinnspillingen mangler noe av den emosjonelle nerven og sprudlende gleden som gjør tegnefilmen så magisk og engasjerende.

Likevel, dette er en flott film som vi tror vil begeistre både unge og voksne. Budskapet i historien er bunnsolid, med sitt fokus på spørsmål om livets gang og ens egen plass i dette. Her er det mye å snakke sammen om og reflektere over etter å ha sett filmen. Simba sin utvikling er veldig spennende. Han går fra å være overmodig og ivrig på å bevise at han ikke er et barn, til å omfavne en lettsindig livsstil der man ikke tar ting så tungt – til han etter hvert finner sitt ansvar, men da med en bedre balanse i synet på hva som er hans ansvar og rolle.

Egnethet

Aldersgrensen er ni år. Filmen er som nevnt veldig realistisk, og er det viktig å være klar over at scenene med slåssing på liv og død og mange andre dramatiske hendelser er ganske skumle og ser ekte ut. Scar og de slemme hyenene har også en skummel fremtoning, så filmen anbefales i utgangspunktet ikke for barn under aldersgrensen. For barn fra ni år er dette en flott film som passer for hele familien – her får man underholdning, spenning, flotte sanger og en lærerik og fascinerende historie man sent vil glemme.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Partier med urovekkende stemning, flere faretruende situasjoner og voldsomme kamper gjør at filmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Løvenes Konge»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser