Magiske Maurits og hans gløgge gnagere

Engelsk animasjonsfilm, 2022, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En solid animasjonsfilm med både action og drama, som tar for seg klassisk tematikk på en god måte. Fin for hele familien.

Magiske Maurits og hans gløgge gnagere er absolutt en god animasjonsfilm, som kan nytes av både barn og voksne i alle aldre. Den norske oversettelsen holder også høy kvalitet, så her er det bare å samle hele familien.

Handling

Den talende katten Maurits har klart å lure med seg en gjeng med talende rotter på sitt geniale påfunn. De forfalsker en rottepest, og tar seg godt betalt for å fjerne denne pesten med en fløytespiller. Rottene er med på dette fordi de har funnet en eventyrbok – som de tror er profetisk – som beskriver en øy der mennesker og talende dyr kan leve i harmoni. Maurits forteller dem at da trenger de penger til båt – og at de derfor må drive svindel – men egentlig vil han bare ha pengene selv.

Da banden vår ankommer en handelsby midt i skogen, møter de på et problem. Byen har hyret inn professjonelle rottefangere, og har ikke sett en eneste rotte på lang tid. Likevel forsvinner all mat i byen så fort den dukker opp. For borgermesterens datter virker dette som et spennende mysterium, og hun slår seg sammen med Maurits, rottene og fløyteblåseren for å komme til bunns i byens hemmeligheter.

Magiske Maurits og hans gløgge gnagere

Regi: Toby Genkel, Florian Westermann
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: England, Tyskland
Spilletid: 1t 33min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Magiske Maurits og hans gløgge gnagere er rent teknisk en behagelig film. Animasjonen flyter bra, og modellene ser solide ut alle sammen, selv om de alle har tydelige særtrekk. Scenene er gode – selv om de ikke er de mest originale. Musikken passer bra til filmen.

De norske stemmene er også gode. Det norske manuset fungerer bra, og linjene er levert med god inlevelse og stil. Vi blir ganske godt kjent med de viktigste karakterene, og de er alle interessante på en særegen måte. Det er også en del humor i bevegelsene til et par av karakterene – på måter som bare er mulig innenfor animasjonens verden. Tempoet er svært behagelig.

Hovedtema virker å være hvordan vennskap overgår både personlig grådighet og frykt. Dette blir vist både gjennom Maurits, fløyteblåseren og noen av rottene. Det er også et grunnkurs i litterære virkemiddel i eventyr, som er godt blandet inn gjennom filmen. Det å være ærlig om sannheten – selv om den er skambelagt – samt et tema om tilgivelse, er også å finne i Magiske Maurits og hans gløgge gnagere.

Egnethet

Filmen inneholder tydelige voldshandlinger, samt noen dramatiske scener med nifse figurer. Dette er veldig tydelig urealistisk, men det kan virke skremmende for enkelte. Noen av scenene kan også virke litt konseptuelt skumle, da filmen inneholder et par forskjellige sorter mental kontroll over andre vesener. Filmen tar aldri fullstendig oppgjør med svindlingen i starten.

Filmtrailer:

Les mer om «Magiske Maurits og hans gløgge gnagere»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Selmer Media