Margrete den første

Dansk/norsk drama, 2022, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: Sterkt, gripende og vellaget drama om maktkampen i Kalmarunionens tidlige år. Anbefales varmt fra tolv år.

Dronning Margrete I må balansere mellom intriger, maktkamp og umulige valg i denne meget solide dramafilmen. Merk at det er flere sterke scener som kan oppleves dramatiske for barn rundt aldersgrensen.

Handling

I år 1402 er dronning Margrete statsoverhode for unionen som ble dannet i 1397 mellom Danmark, Norge og Sverige. Det er fred i de tre nordiske landene, men trusselen fra Den Tyske Orden er stor. Unionen søker en allianse med England for å kunne beskytte seg mot angrep, men arbeidet trues av indre maktkamp og intriger.

Dronning Margrete inviterer prinsesse Philippa av England til å inngå ekteskap med adoptivsønnen Kong Erik, og dermed besegle alliansen mellom landene. Men adelsmennene i Kalmarunionen har sine egne planer, og da nordmennene kommer med en mann de hevder er Margretes antatt avdøde ektefødte sønn, da starter intrigene for alvor – og Margrete må etter hvert sette alt på spill for å sikre unionens fremtid.

Margrete den første

Regi: Charlotte Sieling
Sjanger: Drama
Skuespillere: Trine Dyrholm, Søren Malling, Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro, Bjørn Floberg m.fl.
Språk: Dansk, norsk og svensk tale, m/norsk tekst
Nasjonalitet: Danmark, Norge
Spilletid: 2t.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Margrete den første starter med en plakat som forteller oss at historien er fiksjon basert på sanne hendelser. Og det er virkelig en kruttsterk kombinasjon av drama og historie denne filmen byr på. Scenografien er strålende, skuespillerprestasjonene imponerende og konstruksjonen av historien er bunnsolid. Dramaet inviterer oss inn i et sett med utfordringer som presenteres i et forholdsvis rolig tempo, mens intensiteten i hva som står på spill gradvis skrus til.

Margrete er en sterk kvinne som fremstår som den eneste som har klokskapen og overblikket til å holde unionen sterk og samlet. De mannlige karakterene har på den annen side ulike svakheter, alt fra kong Erik sin unge dårskap til adelsmennenes egoistiske maktkamp. Det er veldig interessant å se de ulike karakterene opp mot hverandre, og til slutt blir man sittende igjen med en tydelig hyllest av kvinnelig lederskap.

Filmen gir også et spennende innblikk i hvordan intriger utvikler seg, med ryktespredning, manipulering, vrangforestillinger og trangsyn som skygger over virkeligheten. Vi får et innblikk i den menneskelige natur som er både fascinerende og en smule foruroligende – spesielt siden dette foregår på det høyeste nivået i samfunnet. De åpenbare parallellene til dagens fake news-problematikk kan også være interessant å reflektere over.

Når filmen når sitt klimaks, og Margrete stilles ovenfor umulige valg, får vi en dypere innsikt i det som er hovedtemaet i filmen; hva innebærer det, dypest sett, å skulle lede et rike, sikre det mot fiender, skape rikdom og gi en god fremtid til folket? Filmen gir et innblikk i kjernen av politisk spill og hvordan man må forholde seg til samfunnsstruktur, tradisjoner og ikke minst mennesker for å manøvrere seg selv og andre til de posisjonene man ønsker.

Sett under ett fremstår dette som en sterk og interessant film som er både engasjerende og lærerik. Filmen egner seg svært godt i undervisningssammenheng med sin svært brede tematikk som kan knyttes til både samfunnsfaglige, politiske, psykologiske, historiske og religiøse perspektiver – for å nevne noe. En refleksjon rundt skillet mellom en fiktiv og en dokumentarisk tilnærming til et tema hører også med.

Egnethet

Margrete den første har tolv års aldersgrense. Filmen har realistiske skildringer av flere drap som kan oppleves nådeløse, og vi får også se en ubehagelig henrettelse. Det er i tillegg flere sterke følelsesmessige utbrudd.  Samtidig vises det lite blod og kroppslig skade, og ofrenes lidelse fremheves ikke. Filmen kan oppleves som i overkant dramatisk for noen barn rundt aldersgrensen. For ungdom og voksne er dette en sterk og meget god film som anbefales varmt.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder skildringer av lik på slagmark, et drap og henrettelse ved bålbrenning. Da disse foregår i et historisk univers og ikke er nærgående skildret, får filmen aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Margrete den første»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: SF Studios