Marley and Me

Amerikansk dramakomedie, 2008, anbefales fra elleve år

John og Jenny Grogan starter et nytt liv i Florida. De skaffer seg valpen Marley, og han er en ustyrlig krabat som vil prege livene deres for alltid. Dette er en morsom og rørende dramakomedie, men filmen passer best for ungdom og voksne.

Handling

John og Jenny Grogan er to unge og lovende journalister som får seg jobb i hver sin lokalavis i West Palm Beach, Florida. Lykkelige flytter de inn i sitt nye hjem. Her trives de godt, selv om John ikke er helt fornøyd med at han bare får skrive notiser og annenrangs nyhetssaker i avisen sin.

Snart ymter Jenny frempå at hun vil ha barn, men da får John hetta. Han bestemmer seg for å kjøpe en valp, i håp om at dette vil få Jenny til å glemme ønsket om å få barn i et par år. Ikke lenge etter får ekteparet sitt første tilskudd til familien – den søte labradoren Marley.

John og Jenny faller pladask for Marley, men han er ikke helt lett å hanskes med. Marley blir raskt en fullvoksen energibunt som lager kaos uansett hvor han befinner seg. Han gnager i stykker sofaer, gulvbelegg og vegger, og da han blir sendt på lydighetskurs går han amok og blir utvist med en gang.

Men ingenting er så galt at det ikke er godt for noe. Alle de sprø episodene Marley steller i stand gir John inspirasjon til å skrive en spalte i avisen som blir en stor suksess. Samtidig blir Jenny gravid, og ekteparet får sitt første barn.

Etter dette går årene sin vante gang. John og Jenny får til sammen tre barn, og Marley, som de oppgitt kaller ”verdens verste hund”, er deres trofaste, om enn ustyrlige følgesvenn hvert skritt på veien.

Marley and Me

Regi: David Frankel
Sjanger: Komedie/Drama
Skuespillere: Owen Wilson, Jennifer Aniston, Eric Dane, Haley Bennet, Alan Arkin m.fl.
Språk: Engelsk tale med norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 56 min.
Produksjonsår: 2008

Vurdering

Kvalitetsmessig er ”Marley & Me” langt fra å være en toppfilm. Til det er historien for ufokusert. Dette skyldes i stor grad at historien dekker en svært lang tidsperiode, og filmskaperne veksler mellom å skildre helt ulike sider av livet til John og Jenny. Hvis man midtveis i filmen spør seg hva historien egentlig handler om, er det ikke lett å finne et fornuftig svar. Noen ganger er det yrkeslivet til John som står sentralt, andre ganger er det graviditeten til Jenny, og av og til handler det mest om Marley.

Men til tross for dette sitter man igjen med følelsen av å ha hatt en god kinoopplevelse når filmen er slutt. De ulike hundene som fremstiller Marley gjør en fantastisk innsats, og vi får se en rekke veldig morsomme og sjarmerende scener med den ustyrlige hunden. I tillegg er siste del av filmen svært rørende, og det blir også klart at historien i bunn og grunn har handlet om Marley hele tiden.

Mot slutten kommer også budskapet i filmen frem. Filmskaperne illustrerer på en meget god måte at det ikke alltid er den eller det som gjør livet lett å leve som er årsaken til de aller beste tingene som skjer i livet.

Egnethet

”Marley & Me” har fått syv års aldersgrense, men dette er ingen film for barn. Både tematikk og historie er rettet mot et mer modent publikum, og selv om filmen ikke inneholder noen skadelige scener for barn ned til syv år, anbefaler vi filmen for barn fra elleve år.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser