Mary Poppins vender tilbake

Amerikansk familiefilm, 2018, anbefales for hele familien

Mary Poppins vender tilbake

Mary Poppins kommer tilbake for å hjelpe en ny generasjon i familien Banks med å se lyst på livet i denne morsomme og musikalske familiefilmen.

Det blir mange flotte sangnumre, en fantasifull historie og litt spenning i den nye filmen med den magiske barnepiken Mary Poppins. Filmen anbefales for hele familien, men samtidig er det ikke Disney på sitt aller beste.

Handling

Jane og Michael var de to barna Mary Poppins kom for å hjelpe i Julie Andrews sin skikkelse i den klassiske filmen fra 1964. I denne nye filmen er Jane og Michael blitt voksne, men livene deres er ikke helt enkle. Konen til Michael døde for et år siden, og nå er han alene igjen med barna John, Annabel og Georgie. I tillegg sliter de med økonomien, og banken gir dem bare fem dager på å betale tilbake et lån, ellers vil de miste hus og hjem. Jane på sin side, jobber for å bedre arbeidernes rettigheter i London, samtidig som hun hjelper resten av familien så godt hun kan.

Barna føler de må hjelpe til med å få endene til å møtes, så lek og moro er det lite tid til. Heldigvis kommer Mary Poppins flygende. Og den snarrådige barnepiken med magiske krefter er selvsagt akkurat det som skal til for å få gleden og fantasien tilbake i familien Banks.

Men det går ikke helt av seg selv. En utspekulert bankmann vil gjerne overta huset, og han har ikke tenkt å gi seg uten motstand.

Mary Poppins vender tilbake

Regi: Rob Marshall
Sjanger: Eventyr, musikal
Skuespillere: Emily Blunt, Meryl Streep, Ben Whishaw, Lin-Manuel Miranda m.fl.
Språk: Norske stemmer/Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 10min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Disney kan kunsten å lage gode familiefilmer med et fint budskap, og Mary Poppins vender tilbake er intet unntak. Filmen foregår under den store depresjonen på 1930-tallet, og familien Banks er blitt offer for de vanskelige tidene. Michael har glemt hvordan det var å være barn, og barna må ta ansvar og opptre voksent for å hjelpe til. Men når Mary Poppins kommer lærer hun barna å se lyst og annerledes på livet gjennom en rekke morsomme og magiske scener. Og til slutt får Michael den samme lærdommen – og sammen finner hele familien tilbake til den barnlige gleden og leken som gjør livet godt å leve. Her er det mye interessant og nyttig man kan snakke med barna om etter å ha sett filmen, og mye av budskapet kommer tydelig frem i de mange sangnumrene.

Filmen er ikke minst en hyllest til fantasien, og flere magiske sekvenser bruker en blanding mellom tegnefilm og realfilm. Dette er veldig morsomt, og er med på å understreke kontrastene i historien og budskapet som helhet.

Grunnen til at det ikke blir helt toppkarakter er at Mary Poppins er litt pregløs, selv om Emily Blunt gjør en flott innsats i hovedrollen. Familien Banks får heller aldri skikkelig trøbbel og er ikke blant de fattigste i samfunnet, og dette tar litt av brodden fra det sosiale perspektivet i filmen. Samtidig mangler det lille ekstra som vi for eksempel ser i Paddington-filmene, som fremstår som mer helstøpte og sjarmerende. Men ikke la det stå i veien for å se denne filmen – Mary Poppins vender tilbake er en fin film som vi anbefaler for hele familien.

Egnethet

Aldersgrensen er tillatt for alle. Noen scener er spennende, men ingenting er så skummelt at det ikke egner seg for de yngste barna. Samtidig er både historie og humor tilrettelagt for alle aldersgrupper, så her kan alle fra minstemann til oldemor kose seg foran skjermen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å kunne virke skadelig på de yngste. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Mary Poppins vender tilbake»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser