Mary Queen of Scots

Britisk drama, 2019, anbefales fra tolv år

Mary Queen of Scots

Sterkt og vellaget drama om maktkampen mellom det skotske og engelske hoffet på 1500-tallet. Filmen anbefales for tolv år, og den egner seg utmerket i historietimen.

Maktkampen mellom Mary Stuart og dronning Elizabeth I er velkjent for dem som kan sin historie, og i denne filmen får vi innblikk i de samvittighetsløse konspirasjonene mellom kongelige og adelsmenn. Som et startpunkt for refleksjon og læring om engelsk historie, likestilling og maktkamp generelt, er denne filmen midt i blinken. Men vær samtidig klar over at filmen tegner et bilde av et brutalt og kynisk samfunn.

Historie

I 1561 kom den unge Mary Stuart tilbake til Skottland og gjorde som eneste legitime barn av James V krav på den skotske tronen. Mary hadde tidligere vært dronning av Frankrike, men da hun ble enke etter bare to år reiste hun tilbake til hjemlandet.

Her begynner maktkampen og konspirasjonene, med de protestantiske engelskmennene på en side, og den katolske, men likevel religiøst tolerante Mary på den andre siden. Mary gjør det klart at hun også har krav på den engelske tronen, og det gjør henne til en trussel for hennes kusine, den barnløse dronning Elizabeth I. Dette fører til et dødelig spill på høyt nivå, der ambisjonene til dronningene og adelsmennene rundt dem fører til en livsfarlig blanding av løgner, begjær, svik og tragedie.

Mary Queen of Scots

Regi: Josie Rourke
Sjanger: Drama
Skuespillere: Margot Robbie, Saoirse Ronan, Gemma Chan, Guy Pearce, David Tennant, Jack Lowden m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: England
Spilletid: 2t 4min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Mary Queen of Scots er et meget solid drama, med sterke skuespillerprestasjoner, et velskrevet manus og en stilsikker og storslått filmatisering. Filmen etablerer tidlig en sterk nerve som bevares gjennom hele filmen, der vi får et medrivende innblikk i den historiske maktkampen.

Filmen tegner et til tider sjokkerende bilde av et maktspill der liv ikke er verdt noe som helst, religion brukes skamløst som et påskudd til å egge til krig og der man ikke kan stole på sine aller nærmeste. Ikke bare må de to dronningene forholde seg til hverandre, de har adelsmenn rundt seg som bare er opptatt av egen posisjon og som er villige til å gjøre hva som helst for å bedre sin makt og innflytelse. Etter hvert som dramaet utvikler seg får vi se hvordan aktørene blir fanget i et spill de ikke kan kontrollere, og der de gjøres maktesløse av blant annet kirkens makt og folkets meninger.

Kvinnelig lederskap i en mannsdominert verden er et av de viktigste temaene som tas opp i filmen. Hvor mye må man for eksempel ofre av sin kvinnelighet for å være en sterk leder? Mary og Elizabeth takler dette på ulike måter, og dette er skildret på en smart og mangesidig måte, men uten å gi tydelige svar. Adelsmennene prøver stadig å ta kontrollen, og de bruker til tider brutale og direkte metoder, og da trenger både Mary og Elizabeth klokhet, toleranse og forståelse, men de må også vise styrke når det er nødvendig.

Filmen skildrer ikke bare konflikt. De to dronningene er kusiner, og det er også tider med gjensidig respekt og forståelse. Forholdet mellom Mary og halvbroren Lord Moray er likedan; det er kjærlighet mellom dem, men vil maktkampen dra familien fra hverandre?

Mary Queen of Scots egner seg utmerket i undervisningssammenheng. Her får man et lærerikt innblikk i en berømt periode i britisk historie som fokuserer på livet i den øverste makteliten, og spesielt på kvinner som de øverste lederne. Skildringen er både fascinerende og interessant, og kan vekke nyttige og gode refleksjoner. Det tegnes også et tydelig og godt bilde av hvordan religion er blitt misbrukt gjennom historien for å både undertrykke og oppnå makt.

Men samtidig som filmen kan være nyttig til læring om historie og samfunn, så er det også lurt å reflektere litt rundt film som fortellende medium. Man bør ha i tankene at fiksjonsfilm basert på sanne historier ikke er forpliktet til å være helt trofast til historien. I tillegg er det nyttig for ungdom å bevisstgjøres på at historiske filmer alltid vil være preget av normene og tidsånden i nåtiden. Det kan for eksempel være en spennende oppgave å prøve å finne noen moderne politiske korrektheter i denne filmen. Mary var for eksempel kjent for å være en tolerant dronning, men var hun virkelig så tolerant som filmen gir inntrykk av?

Egnethet

Aldersgrensen er satt til tolv år på grunn av flere skildringer av drap og noen seksuelle scener. Det er spesielt et drap av en av Mary sine nære støttespillere som kan oppleves som brutalt, kynisk og særdeles kaldblodig. De seksuelle scenene er ikke særlig nærgående skildret. Vi fraråder filmen for barn under aldersgrensen, og barn like over aldersgrensen som skal se filmen kan gjerne forberedes på at filmen skildrer mørke og kyniske sider av mennesket.

Medietilsynets begrunnelse av aldersgrensen:

Denne filmen inneholder enkelte seksuelle skildringer og drapshandlinger. Da disse ikke er nærgående skildret, får filmen 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Mary Queen of Scots»:



Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?