Maskeblomstfamilien

Norsk drama, 2010, anbefales fra 13 år

Historien om Adrian, den skamløse gutten som bærer på en stor skam, er et solid drama som egner seg utmerket for skoleklasser, og kan bli en lærerik opplevelse for ungdom fra 13 år.

Handling

Det var solformørkelse i det øyeblikket Adrian ble født. Det gjør ham til et sjeldent barn. Adrian vokser opp som enebarn, og det er hele tiden noe usagt som preger forholdet mellom ham, moren Lillian og faren Amund. Sommeren 1966 er Adrian 15 år. Da overhører han en samtale som avgjør hans skjebne. Lillian og doktor Ask snakker om det som er galt med Adrian. Lillian og Amund har aldri snakket med Adrian om det. Lillian håper det vil gå vekk av seg selv. Kanskje det hadde vært best om gutten aldri hadde blitt født.

Denne samtalen hjemsøker Adrian, og allerede dagen etter begynner han å gjøre opprør mot foreldrene. Hans store skam, det ingen har snakket med ham om, fører til at han utvikler en stor skamløshet. Bevisst provoserer han frem en skamfølelse hos alle som står ham nær, og ondskapsfulle løgner sitter løst.

På skolen er Adrian et mobbeoffer, og den eneste han har et nært forhold til, er albinojenten Emilie. Men også i forhold til henne klarer ikke Adrian å skjule sine mørke sider, og han er en positiv så vel som en destruktiv kraft i hennes liv. Han utvikler også et slags forhold til Heidi, som han spiller mot i skolens oppsetning av teaterstykket om Kong Ødipus. Men Adrians store skam fører til at han er svært tilbakeholden med sine tilnærmelser.

Det hele utvikler seg som historien om Ødipus – etter hvert forstår Adrian dybden av sin egen tragedie og den tragedie han har påført andre, og han tar ansvar for sine handlinger.

Maskeblomstfamilien

Regi: Petter Næss
Sjanger: Drama
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 37min
Produksjonsår: 2010

Vurdering

”Maskeblomstfamilien” er basert på Lars Saabye Christensen sin roman med samme tittel, og forfatteren har selv skrevet manus til filmen, sammen med Åse Vikene. Regissør er Petter Næss, mannen som blant annet står bak ”Elling”-filmene. Det er altså meget dyktige kunstnere som står bak denne filmen, og det merkes. Dette er et solid filmverk på alle måter, og selv om historien på lerretet nok ikke er like fyldig og mangesidig som boken, så er det en fascinerende fortelling vi presenteres for.

Dette er ingen munter historie. Tvert imot, her møter vi en dypt tragisk skjebne. Adrian er fortvilet, forvirret og får liten reell støtte fra foreldrene, og han får ingen forklaring på hvorfor han er slik han er. Aleine må han bære på sin store skam. Dette gjør ham desperat, skamløs og til tider direkte ond. Ved en rekke anledninger utfordres vår sympati for hovedpersonen. Men samtidig ser vi at Adrian uttrykker ømhet og kjærlighet – et ønske om å ha nærhet til et menneske. Denne tosidigheten i Adrian er godt beskrevet, og kan få ungdom og voksne som ser filmen til virkelig å tenke gjennom det de har sett. Er den destruktive utviklingen av Adrian sin personlighet foreldrene sin skyld? I så fall, unnskylder dette Adrian sine handlinger? Og til slutt – fortjener han sin skjebne?

Egnethet

”Maskeblomstfamilien” egner seg svært godt for skoleklasser. Handlingen er lagt til Oslo på 60-tallet, og både miljø-, kultur- og personskildringene er interessante i et historisk perspektiv. Aller mest interessant er likevel karakterskildringene. Alle de sentrale karakterene kan analyseres i det vide og det brede, og resultatet vil bli et verdifullt innblikk den menneskelige psyke. I tillegg kan det være svært nyttig for ungdom å se på hvilken måte Adrian tar ansvar for sine handlinger.

Filmen har fått elleve års aldersgrense. Det finnes en rekke urovekkende scener, og stemningen er dyster og usikker fra begynnelse til slutt. Selv om de fleste elleveåringer ikke vil ta skade av å se filmen, så anbefaler vi den først og fremst for ungdom fra 13 år. Barn under elleve år bør ikke se denne filmen. For elever på ungdomsskolen og den videregående skole kan ”Maskeblomstfamilien” gi en lærerik opplevelse, spesielt hvis elevene får anledning til å diskutere, analysere og tolke filmen i etterkant.

Konklusjon

”Maskeblomstfamilien” anbefales på det varmeste for skoleklasser, og for alle andre over 13 år som ønsker et solid drama med rikt og mangesidig betydningsinnhold.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Gjennomgående utrygg stemning og enkelte dramatiske skildringer gjør at denne filmen får 11-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser