Maur i rompa

Nederlandsk drama, 2012, anbefales fra syv år

Bram sitt første skoleår blir ikke helt som ventet. Den nysgjerrige og aktive gutten klarer ikke å sitte i ro bak skolepulten, og snart baller problemene på seg. Dette er en sjarmerende film med et modig tema som gir barn et fint innblikk i at vi alle har gode og dårlige sider.

Handling

Seks år gamle Bram er en aktiv gutt som har mange spørsmål om verden rundt seg. Han fører liste over geniale oppfinnelser og kule ord, sluker naturprogrammer og hopper som gal på trampoline. Han gleder seg veldig til å begynne på skolen, for da skal han få lære mye spennende – kanskje til og med kinesisk og egyptiske hieroglyfer.

Men skolen blir ikke som Bram hadde tenkt seg. Han klarer verken å sitte i ro eller å konsentrere seg. Mens de andre i klassen gjør 20 regnestykker, klarer Bram knapt ett. Men det er ikke fordi han ikke er flink, tvert imot. Bram vet godt svarene – men han finner seg ikke til rette i klasserommet.

Det hjelper heller ikke at læreren, herr P. Fisk, er ganske streng med Bram. Etter hvert blir forholdet mellom de to stadig mer anstrengt. Bram mistrives, later som om han er syk, stikker av fra skolen og nekter å gjøre skolearbeid. Han tar også med problemene hjem, og til slutt føler han at selv ikke mamma og pappa forstår ham.

Vurdering

Filmmiljøet i Nederland er blitt svært gode på barnefilm de siste årene. Spesielt imponerende er måten de våger å ta opp vanskelige tema og presentere dem på en håndgripelig måte til barn (se bl.a. Tony 10). I ”Maur i rompa” er det ADHD som tas opp, selv om dette aldri nevnes med ord. Men til tross for det alvorlige temaet er filmen full av humor og varme – og skuespillerne er så sjarmerende at det er en fryd.

Maur i rompa

Regi: Anna van der Heide
Sjanger: Familiefilm
Skuespillere: Coen van Overdam, Katja Herbers, Tjebbo Gerritsma, Roosmarijn van der Hoek, Isabelle Smit, René Groothof, Egbert Jan Weeber m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Nederland
Spilletid: 1t 23min
Produksjonsår: 2012

Bram er tydelig en intelligent og nysgjerrig gutt, men klasserommet og dets regler passer ikke for hans personlighet. Han dingler konstant med beina og drømmer seg vekk. Etter hvert som Bram får negative reaksjoner fra lærer, klassekamerater og etter hvert foreldrene, øker frustrasjonen hans. Bram begynner å utagere, og problemene eskalerer ut av kontroll.

Filmskaperne legger ikke all sympatien vår hos Bram, og dette er en av filmens styrker. Noe av det som skjer er Brams egen feil. Men han er ingen rampegutt heller. Som alle andre har han gode og dårlige sider. Hovedbudskapet er at man ikke er dum fordi man ikke klarer å sitte i ro hele tiden og gjøre skoleoppgaver. Vi er alle forskjellige, og dersom man tar større hensyn til dette, kan alle få vise sine beste sider.

Filmen presenterer også et mulig tiltak mot problemene. Så får det bli opp til pedagogene å diskutere om løsningen som presenteres her er den rette.

Egnethet

Filmskaperne fortjener mye ros for å ha grepet fatt i et så aktuelt og vanskelig tema. ”Maur i rompa” kan utvilsomt skape større forståelse hos barn ovenfor hyperaktive og til tider slitsomme klassekamerater.

Likevel er ikke dette en typisk barnefilm, ettersom det ligger et alvor i historien som vil være uvant for de yngste. Mange vil nok også oppleve lærer Fisk som unødvendig streng – men vi tror hans rolle må være slik fordi det er på denne måten Bram opplever ham.

”Maur i rompa” egner seg ypperlig for elever på mellomtrinnet i barneskolen, og den vil være utmerket i en undervisningssammenheng. Barn helt ned i syv-åtteårsalderen kan få positivt utbytte av å se filmen, spesielt hvis man tar en samtale i etterkant. Den er også interessant for voksne, men da kanskje mer som en presentasjon av problematikken og den vanskelige situasjonen for de involverte, samt som et lite innlegg i ADHD-debatten.

Konklusjon

”Maur i rompa” anbefales for barn fra syv år – og spesielt for skoleklasser i barneskolen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste.

Les mer om «Maur i rompa»:

Filmweb.no

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser