Maze Runner: Ildprøven

Amerikansk thriller, 2014, passer for ungdom

Den andre filmen i Maze Runner-serien er et intenst og spennende eventyr som egner seg godt for ungdom. Aldersgrensen er 12 år, men det er noen svært skumle scener som kan bli i sterkeste laget for barn rundt aldersgrensen.

Filmatiseringen av den andre boken i den populære romanserien er svært spennende, og anbefales for fans. Vi vil likevel understreke at filmen har så mange skrekkeffekter og svært skumle zombielignende skapninger at dette kan bli i drøyeste laget for noen barn i tolv- og 13-årsalderen.

Handling

Thomas, Teresa og resten av gjengen fra ”Lysningen” har klart å rømme fra den dødelige labyrinten, men eventyret er bare så vidt begynt. Organisasjonen OND har en skummel agenda, og selv om ungdommene ikke helt forstår rekkevidden av denne, så forstår de at de må ta opp kampen mot Dr. Ava Paige og hennes medarbeidere.

Ungdommene tas ut på en reise som begynner i en mystisk bunker, går gjennom et ørkenlandskap, via en ruinert storby og ut mot fjellene i det fjerne. Mer skal vi ikke si om handlingen, men her er det mye spennende som foregår – og historien tar en rekke fine vendinger underveis.

Maze Runner: Ildprøven

Regi: Wes Ball
Sjanger: Action/Eventyr/Thriller
Skuespillere: Dylan O'Brien, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Nathalie Emmanuel, Katherine McNamara, Aidan Gillen, Giancarlo Esposito, Rosa Salazar, Patricia Clarkson, Barry Pepper, Lili Taylor, Ki Hong Lee m. fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 11min
Produksjonsår: 2014

Vurdering

Maze Runner-filmene har mye til felles med Hunger Games- og Divergent-seriene. Historiene utspiller seg i dystopiske fremtidssamfunn der hovedpersonene har egenskaper som gjør dem unike og i stand til å ”redde verden”. ”Maze Runner: Ildprøven” når ikke opp til Hunger Games i kvalitet, men vi synes det er en mer vellykket filmatisering enn Divergent-filmene. Maze Runner-serien er nok den skumleste av de tre.

Spesielt godt liker vi historieforløpet. Det er en kompleks historie som fortelles, der vi gradvis får innsikt i sannheten sammen med hovedpersonene. Filmen oppleves ikke forutsigbar, og det skjer stadig ting som tar historien i nye, interessante retninger. Samtidig skal det sies at man bør ha sett den første filmen for å få fullt utbytte av oppfølgeren.

Filmen lykkes også med å skape en sitrende spenning, og for de som liker action og skrekk er dette topp underholdning. Visuelt sett får vi se noen imponerende scener underveis, blant annet ruinene av en storby dekket av ørkensand.

Egnethet

”Maze Runner: Ildprøven” har fått tolv års aldersgrense. Stemningen er mørk og dyster, og noen scener er svært skumle. Tenk mørke ganger, skummel musikk og overraskelser som får deg til å hoppe i stolen. Det aller skumleste er de såkalte ”Skrullingene” – zombielignende skapninger; noen uten øyne, andre med munner som gapende, skrukkete hull. Kort sagt, dette er helt på grensen for hva som er greit for tolvåringer.

Vi tror filmen er for sterk kost for mange tolvåringer. For noen vil det nok gå greit, men for andre kan dette være noe man får mareritt om. Vi anbefaler foreldre å tenke seg godt om før de lar tolv- og 13-åringer se denne filmen på kino. Videre tror vi unge som har lest bøkene vil takle filmen bedre enn de som ikke kjenner universet. De vil vite hva som kommer og kunne håndtere skrekkeffektene mye bedre enn de som får en kjempeoverraskelse når en ekkel skrulling stormer ut av mørket.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne eventyrfilmen har en gjennomgående mørk stemning, skrekkelementer og flere voldsskildringer. Filmen får derfor 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om ”Maze Runner: Ildprøven”:

Filmweb.no 

Relatert anmeldelse:

The Maze Runner: I dødens labyrint

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser