Megatown

Norsk komedie, 2023, passer fra 9 år

ANMELDELSE: Megatown er et flott initiativ, som på en side har stor sjarmfaktor. På den andre siden er det verken en veldig underholdende eller meningsfull film.

Megatown er kanskje den første filmen noensinne der alle bærende roller er spilt av funksjonshemmede, men det er også en film der alle bærende roller er spilt av mennesker uten formell trening eller erfaring. Filmen har sine lyse områder – og en særegen sjarm – men om en er ute etter en film med det film- og fortellertekniske på plass, er nok ikke Megatown helt den filmen.

Handling

Innyggerene i westernbyen Megatown oppbevarer noen magiske urter i et skrin. Så lenge disse urtene befinner seg i byen, er alle innbyggerne velsignet med en fin sangstemme. Dette skaper misunnelse fra andre, og en gruppe skurker legger en plan for å stjele urtene. Men den store westernhelten Hero er i byen, og er det noen som er god på å stoppe skurker, så er det han. Og kanskje noen andre av byens innbyggere også kan gjøre nytte for seg.

Megatown

Regi: Mattias Høyem, Frøydis Fossli Moe, Kjetil Sviland
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Megabandet
Språk: Norsk tale
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 1min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

I beskrivelsen av traileren på Youtube beskriver Tickgarden AS selv filmen som «med og for mennesker med funsksjonsnedsettelser». Dette er en ganske treffende beskrivelse. Mens Megatown gjennom hele dens spilletid føles som et sjarmerende initiativ, sitter ikke seeren igjen med følelsen av at den var laget for å underholde den alminnelige seer. Filmen er spilt inn på fem dager, og det synes virkelig at her er det ikke lagt inn samme innsats som det man forventer fra filmer i dag. Det virker som i det hele rett og slett som om filmen er mer for skuespillernes skyld enn for seernes.

Idéen om Megatown startet egentlig som en musikkvideo, og filmen er derfor naturlig nok full av diverse musikkinnslag. Dessverre er ikke dette de mest musikalsk kreative sangene, og det aller meste er svært generisk western-inspirert musikk. Det skal likevel ikke glemmes at dette også er en komedie. Dette er kanskje området hvor filmskaperne har prestert best, og mange av vitsene faller i god jord.

Megatown forteller en ganske enkel og generisk fortelling. Det endelige budskapet er at damer også kan være helter, men det presenteres veldig enkelt, og virker å være der mest for bare å ha et budskap. Fokuset i filmen er på komedien og musikken.

Egnethet

I tillegg til språkbruken distributørene selv påpeker, er det mye galgenhumor i Megatown, spesielt i scenene med bøddelen. Det er også en scene der noen blir skutt og drept.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne filmen har noen banneord i dialog og musikken. Den får derfor aldersgrense 9 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Megatown»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Tickgarden AS