Milo – Månens vokter

Fransk animasjonsfilm, 2014, anbefales fra seks år

Milo - Månens vokter

En ambisiøs fransk tegnefilm som tar for seg verdens store spørsmål om det onde og det gode. Gir både barn og voksne noe å tenke på, samtidig som den er spennende. En rekke skumle scener, men tydelig i et fiktivt univers.

Her har filmskaperne tatt for seg skapelsesfortellingen og endetidsfortellingen i Bibelen, Inka-indianernes soltilbedelse og moderne humanisme inn i en og samme barnefilm. Hvor kommer det onde fra? Hva kan vi gjøre for at det gode skal vokse? Og hvordan leve sammen på denne jorden? Spørsmålene er mange. Og mange blir besvart.

Handling

Det hele starter med skapelsen. Jorden, solen og månen blir til, og jorden befolkes med dyr og noen menneskelignende skapninger. For at solen og månen skal skinne til rett tid, velges det ut to personer av skapningene på jorden som skal passe på dem. Solens vokter blir en frimodig og kraftig løveaktig skapning. Men når månens vokter skal velges, blir den som alle tror skal velges, forkastet. Fram fra noen busker dras motvillig den lille rotten Milo fram og får overgitt den ansvarsfulle oppgaven.

Det oppstår raskt rivalisering mellom solvokteren og Milo, noe som gjør at både solen og månen kommer ut av kurs og jorden formørkes. Vi får et blikk ned i underverdenen der onde slanger formørker skapningenes hjerter og sprer død og ondskap.

Kampen mot det onde fører solvokteren og Milio sammen igjen, der de ser at de trenger å samarbeide for å kunne fullføre sitt ansvar og få solen og månen tilbake på himmelen. Med seg får de flere gode hjelpere som ofrer sine egne liv for at oppdraget skal fullføres.

Milo – Månens vokter

Regi: Alexandre Heboyan, Benoît Philippon
Sjanger: Animasjon / Barnefilm / Eventyr
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1 t. 24 min.
Produksjonsår: 2014

Vurdering

Historien er meget ambisiøs. Den tar for seg hele universets tilblivelse og eksistens. Den gir oss innblikk i enkeltmenneskers skjebner og viser hvordan enkeltpersoner må våge å møte utfordringer for at verden skal være et godt sted for alle. Ved å trekke inn elementer fra Bibelen og mytiske skapelseshistorier er den med på å sammenfatte og forene menneskeheten til det vi er i dag; et samfunn med ulike livsanskuelser som samarbeider for at alle skal ha det godt.

Samtidig som historien tar for seg de store livsspørsmålene, er den tilpasset barn og deres fantasi. Så det er fullt mulig å bare se filmen som et eventyrunivers der det gode og det onde kjemper mot hverandre, og det gode vinner til slutt.

Filmen er laget med tillitsvekkende og vakker animasjon. I enkelte partier er vi inne i drømmeverdenene, og da blir tegningene enklere i formen og danner en fin kontrast til det som skjer i hovedfortellingen.

Egnethet

Filmen egner seg både for barn og voksne. En rekke gjennomgående skumle scener der vi blant annet ser djevelske uttrykk i øynene på de onde figurene, gjør at den ikke egner seg for barn under aldersgrensen.

 

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte mørke og dramatiske scener gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

 

Filmtrailer:

Les mer om «Milo – Månens vokter»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser