Mortal Engines

Amerikansk actioneventyr, 2018, passer fra tolv år

Mortal Engines

Actionfylt og storslagent ungdomseventyr, men filmversjonen av den populære bokserien skaper ikke det helt store engasjementet og passer nok best for ungdom som har lest bøkene.

Mortal Engines presenterer et spennende fiktivt univers, men filmatiseringen er skuffende.

Handling

Langt inne i fremtiden, lenge etter vår egen sivilisasjon ble ødelagt, har det oppstått et nytt samfunn. Store byer på hjul saumfarer planeten etter ressurser, og de store sluker bokstavelig talt de små. Tenåringen Tom Natsworthy bor på London, som er blitt demontert og satt sammen igjen på store beltehjul – med smågatene i bunnen og St. Paul’s Cathedral på toppen. Tom er historiker og kan mye om de såkalte «Forgjengerne» som levde før verden ble endret, inkludert den skumle våpenteknologien som til slutt førte til krig og fordervelse.

Tom har stor tillit til sine ledere, men så endrer alt seg. Hester Shaw er blant innbyggerne på en liten gruveby som tas til fange og integreres i London, og hun har skumle hevnplaner. Situasjonen eskalerer, og Tom og Hester ender opp alene i ødemarken. Samtidig får Tom innsikt i noe som endrer på alt han tidligere har trodd. Og dette blir starten på et dramatisk eventyr der Tom og Hester må risikere livet i forsøket på å stoppe onde krefter fra å gjenoppbygge fortidens våpen og starte en fryktelig krig.

Mortal Engines

Regi: Christian Rivers
Sjanger: Action, Eventyr
Skuespillere: Hugo Weaving, Stephen Lang, Robert Sheehan, Hera Hilmar m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 8min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Mortal Engines er en påkostet film, med storslåtte scener fra bevegelige byer, og kampscener som kan ta pusten fra en. Ideen med bevegelige samfunn som kjemper mot hverandre om ressurser og makt er original og god, og konseptet byr på interessante paralleller til vårt eget samfunn.

Men vi lot oss likevel ikke begeistre av filmen. Persongalleriet er forholdsvis lite, og med unntak av Tom og Hester fremstår alle som stereotype og grunne karakterer som aldri får en dypere personlighet. Ikke synes vi kjemien mellom Tom og Hester er særlig god heller, og da ender man opp med en film som ikke vekker det store engasjementet. Men dette vil nok oppleves annerledes for ungdom som har lest bøkene, og som har en dypere kjennskap til karakterene og historien som helhet. Vurdert som en selvstendig filmhistorie synes vi imidlertid Mortal Engines er betydelig svakere enn andre titler i samme sjanger, som The Hunger Games og Divergent.

Filmskaperne har heller ikke lykkes helt med filmatiseringen av dette spennende universet. Når Tom og Hester vandrer langs hjulsporene til byene er ikke kulissene hundre prosent troverdige – det er tydelig konstruerte omgivelser. Og i noen kampscener har man ikke klart å skjule skillet mellom skuespillere og dataeffekter. Historieuniverset er rett og slett så annerledes og spektakulært at filmskaperne ikke har gode nok effekter til å gjenskape dem perfekt, til tross for at dette er en film med stort budsjett. Men samtidig er dette langt fra så sjenerende at det ødelegger filmopplevelsen.

På den annen side er Mortal Engines en actionfylt film med høyt spenningsnivå, så for underholdningens skyld kan man gjerne se denne filmen. Konseptet er også veldig spennende – det vekker fantasien samtidig som tematikken kan ligge til grunn for refleksjon rundt flere av vår egen tids samfunnsutfordringer. Historien har blant annet et tydelig budskap om faren ved våpenkappløp og viktigheten av å lære av historien. Familierelasjoner er et annet tema som tas opp med en veldig spennende vri, samtidig som den «kommunale darwinismen» som foregår i filmen er en artig gjenspeiling av ting som foregår i vårt eget samfunn.

Konklusjonen blir dermed at dette er en skuffende filmatisering av en veldig spennende historie, og at boken «Mortal Engines» kan være å foretrekke før filmen.

Egnethet

Mortal Engines er en gjennomgående dramatisk og dyster film, der hovedkarakterene er i konstant livsfare. Spesielt scenene med en dødelig som er blitt gjenoppvekket i en grusom form kan oppleves skumle. Vi fraråder filmen for barn under aldersgrensen, og vi tror også at det kan bli litt i skumleste for noen tolv- og 13-åringer. Men dette er tydelig et eventyr, og vi får aldri se mye blod eller store sår, så på generelt grunnlag skal filmen egne seg greit for barn fra tolv år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen har en intens og mørk stemning, og inneholder flere scener med actionvold. Da disse foregår innenfor et tydelig fantasy-univers antas det at filmen ikke vil være skadelig for 12-åringer.

Filmtrailer:

Les mer om «Mortal Engines»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser