Ms. Marvel

Amerikansk actioneventyr, 2022, anbefales fra 12 år*

ANMELDELSE: Den 16 år gamle jenten Kamala Khan er superfan av heltene i Avengers, men hva skal hun gjøre når hun selv får superkrefter? Dette er en frisk og artig superheltserie med en flott og forbilledlig heltinne i hovedrollen. Anbefales fra tolv år.

Denne anmeldelsen baserer seg på den første episoden i serien.

*Ms. Marvel har anbefalt aldersgrense 12 år på Disney+. Ettersom Disney+ ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser.

Denne serien er et friskt tilskudd til superhelt-sjangeren, ikke minst på grunn av en sjarmerende og frisk heltinne.

Handling

16 år gamle Kamala er en helt vanlig tenåring som går på high school i USA. Det vil si, helt vanlig er hun ikke. Hun er svært opptatt av Avengers-heltene, elsker å tegne, og når serien starter er hennes store mål å dra på AvengersCon og delta i cosplay-konkurransen med Captain Marvel-uniformen sin. Bestevennen Bruno, som er et teknisk geni, skal selvsagt også være med.

Problemet er bare å få seg til messen, eller rettere sagt; å få lov til å dra til messen. Foreldrene til Kamala er noe overbeskyttende, og det må både list og en god plan til for å få dem til å si ja. Men med hjelp av broren Amir og Bruno mener Kamala at det skal ordne seg. Og når hun i tillegg kommer over en gammel gjenstand som kanskje skjuler en hemmelighet, så begynner konturene av et spennende eventyr å danne seg.

Ms. Marvel

Serieskaper: Bisha K. Ali
Sjanger: Eventyr, action, komedie
Skuespillere: Iman Vellani, Aramis Knight, Saagar Shaikh, Rish Shah, Zenobia Shroff m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Ms. Marvel er et superhelteventyr som vi liker å se dem. Her er det ikke en supersterk eller utenomjordisk karakter som er helten, men derimot en 16 år gammel muslimsk jente. Hun har de vanlige problemene tenåringer har, både med venner og familie. Familien har et nært forhold, men mor er ikke begeistret for at Kamala skal tilbringe helgen i superheltkostyme på en messe. Forholdet mellom Kamala og foreldrene, og Kamala og broren, skildres på en treffende og morsom måte som mange tenåringer kan relatere seg til, samtidig som vi får innblikk i det som i bak hverdagsproblemene er en støttende og god familie.

Videre er Kamala både ydmyk og har et godt selvbilde, samtidig som hun forsvarer det hun tror på – selv om det innebærer er aldri så lite opprør mot foreldrene. Med sin dagdrømmende og sjarmerende personlighet blir hun også en helt man umiddelbart får sympati for på en litt annen måte enn med andre superhelter.

Det er også veldig kjekt å se en serie med en muslimsk hovedperson. Kulturen til Kamala og familien fremvises tydelig, både gjennom klær, språk, mat, bønn og så videre. Det er flott at stadig flere film- og serieskapere ser verdien av å fremme kulturelt mangfold gjennom hovedpersonene i store produksjoner. For barn og unge kan dette være verdifulle bidrag til å ble bedre kjent med andre kulturer enn sin egen.

Serien spiller også mye på humor, og fremstår som frisk og spennende underholdning.

Egnethet

Ms. Marvel har fått tolv års aldersgrense på Disney+. Merk at Disney+ ikke er et norsk selskap, og er dermed ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser.

Serien har noen dramatiske scener, men disse vil nok ikke oppleves som veldig skumle for barn rundt aldersgrensen. Denne serien er ikke i nærheten av å være blant de mest dramatiske i sjangeren, og med sin friske humor passer denne serien fint fra tolv år.

Serietrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer og serier?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Marvel Studios