Mulan

Amerikansk eventyr, 2020, anbefales fra 12 år

Mulan

Storslått action, spenning og gode budskap om lojalitet, familie og ikke minst kjønnsroller er hovedingrediensene i den nye versjonen av historien om Mulan.

Heftige sverdkamper og slagscener gjør at dette ikke er en film for barn under aldersgrensen på tolv år, men for ungdom er dette et flott eventyr med spennende tematikk.

Handling

Keiseren av Kina er truet av en gammel fiende, og sender ut en befaling om at alle familier i landet må bidra med en mann til nasjonens hær. I en liten landsby bor den unge kvinnen Hua Mulan, som gjennom hele oppveksten har vist seg å ha noen helt spesielle egenskaper som kan gjøre henne til en stor kriger, men som jente har hun måtte dem skjult for omverdenen. Faren til Mulan er en gammel kriger, men han har begynt å dra på årene, og når han må verve seg siden familien ikke har en sønn, kler Mulan seg ut som mann og tar hans plass.

I hæren blir det langt fra lett for Mulan, som må skjule sin identitet og også jobbe for å finne seg selv og sitt ekte potensial. Enda vanskeligere blir det når krigen bryter ut, og Mulan og troppen hennes kastes inn i en voldsom kamp for å redde nasjonen.

Mulan

Regi: Niki Caro
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Yifei Liu, Donnie Yen, Jason Scott Lee, Yoson An with Gong Li, Jet Li m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 55min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Mulan er blitt en flott actionfilm, med flotte landskap og storslåtte slagscener som er fantastiske å se på. Samtidig sitter vi igjen med en liten skuffelse etter å ha sett filmen. Historieforløpet er litt enkelt, og vi synes filmen gjerne kunne hatt mer humor og gjerne noen av de morsomme bikaraktererene Disney sine filmer ofte har. Vi blir heller ikke skikkelig kjent med karakterene, så selv om vi får se en feiende flott actionfilm, så skapes ikke det helt store engasjementet.

Men når det er sagt, så er dette en film med veldig spennende tematikk. Kjønnsroller og identitet er det mest fremtredende. Mulan bor i et konservativt samfunn, der kvinnene har sin plass som lydige husfruer. Dette passer overhodet ikke Mulan, som gjør opprør mot det mannsdominerte samfunnet ved å ta farens plass i hæren. Her må hun skjule sin sanne identitet, og det er ikke før hun slepper tak i dette og viser hvem hun virkelig er, at hun får ut sitt sanne potensiale. Mulan settes samtidig opp mot den onde heksen, som har en lignende historie som Mulan – men med et annet utfall, og som åpner døren for enda et spennende tema; å være tro mot det som er rett og holde fast på det gode. Lojalitet mot familie og nasjon er vel så viktige tema, samt lagarbeid. Mulan blir en del av en tett gruppe når hun er med i hæren, og lojaliteten de har for hverandre er ubrytelig – og avgjørende for utfallet av krigen.

Med andre ord; her er det svært mye man kan snakke om og reflektere over etter å ha sett filmen. Så selv om vi er litt skuffet over filmen, så vil vi understreke at dette er et svært godt laget actioneventyr med meget godt budskap som vi anbefaler for barn fra tolv år.

Egnethet

Aldersgrensen er tolv år, og det er viktig å være klar over at det er voldsomme sverdkamper og store slag som skildres i denne filmen, samtidig som karakterene er i stor fare ved mange anledninger. Mange blir drept i slagene, men det skildres svært lite blod og døde kropper. Filmen anbefales fra tolv år, for yngre barn kan dette bli litt sterk kost.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder skildringer av voldsomme kamphandlinger og scener med actionpreget vold. Da disse foregår i et tydelig eventyrunivers, får filmen 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Mulan»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser