Nanny McPhee og det store smellet

Britisk komedie, 2010, anbefales for barn

Nanny McPhee er tilbake i en ny frisk komedie som passer flott for barn i skolealder. Denne gangen må Nanny hjelpe til med å redde gården til familien Green.

Handling

Mrs. Green har det ikke lett. Mannen hennes kjemper i krigen, og det er bare så vidt hun klarer å betale regningene sine slik at hun og barna (Norman, Magsie og Vincent) kan beholde den gamle familiegården. Selv om barna er flinke til å hjelpe til, så krangler de stadig og Mrs. Green må streve fælt for å bevare roen i hjemmet.

Situasjonen blir ikke bedre av at den tvilsomme svogeren hennes, som eier halve gården, har satt seg i spillegjeld, og prøver desperat å få Mrs. Green til å selge hennes del av gården. Og som om ikke det var nok så kommer fetteren og kusinen til barna på besøk – den overlegne Cyril og den fisefine Celia.

Snart er kaoset totalt, men heldigvis – en kveld banker det på døren, og Nanny McPhee står utenfor. Det tar ikke lang tid før hun med sin magiske tryllestav og bestemte ro får kontroll på barna og setter i gang med å lære dem fem viktige lekser: De må slutte å slåss, lære å dele med hverandre, hjelpe hverandre, være modig og ha håp. Barna er litt motvillige i starten, men snart forstår de at dersom de vil redde gården, så er det bare ved å følge Nanny McPhee sine råd at de kan lykkes.

Det hele utvikler seg til noen magiske, morsomme og spennende dager som barna og Mrs. Green aldri vil glemme.

Nanny McPhee og det store smellet

Regi: Susanna White
Sjanger: Komedie, Eventyr
Skuespillere: Ralph Fiennes, Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal, Maggie Smith, Rhys Ifans, Asa Butterfield m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Storbritannia
Spilletid: 1t 49min
Produksjonsår: 2010

Vurdering

”Nanny McPhee og det store smellet” er oppfølgeren til suksessen ”Nanny McPhee” fra 2005. Resultatet er blitt en underholdende og morsom film som helt sikkert vil bli like populær som sin forgjenger. Rammehistorien er ikke spesielt original, men de enkelte scenene er friske og fulle av humor og morsom magi som helt sikkert vil treffe målgruppen. Samtidig er filmen godt laget og historien har en rekke kvaliteter. Karakterene Cyril og Ceila har for eksempel en dybde og mangesidighet som er sjelden i barnefilmer. I starten fremstår de nærmest som slemminger, men i løpet av filmen endrer dette seg og vi får innblikk i grunnen til at de oppfører seg slik som de gjør.

Budskapet i filmen er mangesidig og lærerikt. I starten er barna ganske egoistiske, men etter hvert som Nanny lærer dem noen lekser åpner de seg og viser tillitt til hverandre. De opplever at det er mye lettere å være modig og ha håp når man står sammen enn når man er aleine. I tillegg gjør Nanny McPhee det klart at hun kommer til å være hos barna så lenge de trenger henne, men ikke vil ha henne, og at hun kommer til å dra sin vei når de vil ha henne, men ikke lenger trenger henne. Nanny står ved sitt ord, og av dette kan barn lære noe viktig om at eldre og mer erfarne mennesker ofte vet best, til tross for at barn ofte protesterer og ikke forstår dette før seinere.

Egnethet

”Nanny McPhee og det store smellet” inneholder ingen scener som er for skumle for de yngste, men filmen er såpass fartsfylt at barna bør være i fem- seksårsalderen for å kunne få fullt utbytte av den. Samtidig vil nok dette fremstå mer som en film på det jevne for eldre barn. Humoren kan virke litt barnslig, og galskapen når aldri de store høyder.

Konklusjon

Dette er først og fremst en film for barn mellom fem og tolv år, og for dem er den helt super.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser