Nico og veien til stjernene

Finsk animasjonsfilm, 2008, anbefales fra syv år

Reinsdyrgutten Nico sin store drøm er å bli en av Julenissens flygende hjelpere. Han legger ut på en lang og farefull ferd til Nissefjellet, og på veien opplever han spennende eventyr og lærer litt om livet. Dette er en flott film for barn over syv år.

Handling

Nico blir sett på som en særing. Det eneste han bryr seg om er å gjøre flygeøvelser og høre historier om faren. Faren hans er nemlig en av Julenissens hjelpere, og Nico sitt største ønske er å bli som ham. Men hver gang Nico prøver å fly ender det med knall og fall.

En dag drar Nico sammen med flygeekornet Julius og venninnen Saga til Geviråsen. Her kan Nico øve seg i fred, uten at de andre reinsdyrbarna mobber ham. Men det tar ikke lang tid før noen sultne ulver oppdager dem. De tre vennene kommer seg velberget unna, men de forstår ikke at ulvene følger etter dem og avslører det hemmelige skjulestedet til reinsdyrene.

Snart angriper en hel bande med ulver, og reinsdyrene må flykte. Nico er den som får skylden. Såret og lei seg forlater han flokken. Nico setter kursen mot Nissefjellet, overbevist om at faren vil gi ham en plass foran Julenissens slede.

Dermed starter en lang og strabasiøs ferd. Julius er den eneste som slår følge med Nico, selv om han ikke er helt begeistret for å forlate flokken. Etter hvert får de også selskap av snømusen Wilma, noe Nico er veldig glad for. Wilma har nemlig vært på Nissefjellet før, og kan vise dem den rette veien.

Men problemene er langt fra over. Det viser seg at ulvebanden også har satt kursen mot Nissefjellet. Ulvene vil nemlig nedkjempe Julenissen og reinsdyrene hans, slik at de kan bruke Julenissens slede til å reise fra hus til hus på julaften. Men de vil ikke glede barn med julegaver, tvert imot – de vil spise barna!

Nico og veien til stjernene

Regi: Michael Hegner og Kari Juusonen
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Finland
Spilletid: 1t 21 min
Produksjonsår: 2008

Vurdering

”Nico og veien til stjernene” er en meget godt laget animasjonsfilm som er både spennende, underholdende og lærerik. De ulike karakterene er sjarmerende og morsomme, samtidig som vi får innblikk i dypere lag av personligheten deres. Filmskaperne har lykkes svært godt med å få frem at drivkraften bak handlingene til alle de sentrale karakterne har sitt utspring i grunnleggende ønsker og behov i personligheten deres. Dette er med på å skape sympati og forståelse, og hever kvaliteten på filmen betraktelig.

Filmen formidler også et godt budskap for barn. Nico har aldri møtt faren sin, og dyrker ham som en ufeilbarlig helt. Julius advarer Nico om at personer aldri er perfekte og sjelden slik man forestiller seg i virkeligheten. Men slikt prat vil ikke Nico høre på. Derfor blir sjokket stort når Nico til slutt møter reinsdyrene til Julenissen, og de viser seg å være en gjeng med festglade kjekkaser som ikke vil innrømme hvem av dem som er faren til Nico. Når ulvene går til angrep viser det seg også at ingen av Julenissens hjelpere er det modigste reinsdyret på Nissefjellet.

I tillegg får filmen tydelig frem at det å være pappa ikke er noe man får gratis. Når alt kommer til alt er de som har vært med deg gjennom hele oppveksten like verdifull som den kule pappaen som aldri var til stede.

Konklusjon

”Nico og veien til stjernene” er en av julens beste barne- og familiefilmer, og er vel verdt en tur på kino. Filmen har fått syv års aldersgrense på grunn av flere scener med skumle ulveangrep. Disse kan virke veldig skremmende på yngre barn, og vi vil derfor fraråde at barn under syv år får se filmen.

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser