Nordsjøen

ANMELDELSE: Storslått og imponerende katastrofefilm som oppleves realistisk og rystende, spenningsnivået er høyt og skuespillerne gjør en strålende innsats. Men til å være en så stort anlagt katastrofefilm, blir perspektivet i historien litt snevert. Anbefales fra tolv år.

Nordsjøen er en glimrende katastrofefilm, og kvaliteten på spesialeffekter, fotoarbeid, skuespill og alt annet filmteknisk er av høyeste klasse. Som en spennende og dramatisk underholdningsfilm anbefales filmen varmt. Samtidig er vi litt skuffet over at premisset til historien er veldig smalt; alt reduseres til ganske forutsigbare karaktertyper og fokus på en litt for liten gruppe personer.

Handling

En oljeplattform forsvinner i dypet utenfor norskekysten. Hva har skjedd? Sofia og Arthur, som jobber med høyteknologiske undervannsroboter, sendes ut på feltet for å undersøke ulykken og leite etter overlevende.

Under oppdraget forstår de tragediens omfang, men de kommer også på sporet av noe annet. Dette er bare begynnelsen.

Og når den virkelige katastrofen inntreffer er Sofias kjæreste fanget på en havarert plattform, mens arbeidet pågår for fullt for å begrense de svært så dramatiske konsekvensene av tragedien.

Nordsjøen

Regi: John Andreas Andersen
Sjanger: Drama
Skuespillere: Kristine Kujath Thorp, Rolf Kristian Larsen, Anders Baasmo, Henrik Bjelland, Bjørn Floberg, Anneke von der Lippe m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 45min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Nordsjøen er en imponerende film å se på stor skjerm. Filmspråket er så realistisk, med strålende fotografi, særdeles gode spesialeffekter og et massivt lydbilde, at man sitter som fengslet fra første sekund. Man får virkelig inntrykk av at noe så vanvittig som det som skjer i denne filmen, faktisk kan skje i virkeligheten. Dramatikken og realismen underbygges av svært gode skuespillere som bidrar til å trekke publikum inn i historien og engasjere seg i det som skjer.

Dette er katastrofefilm fra øverste hylle, og Fantefilm viser igjen at de er på høyt internasjonalt nivå i denne sjangeren. For ungdom og voksne over tolv år som liker denne sjangeren anbefaler vi filmen på det varmeste.

Vi gir likevel «bare» terningkast fire. Det er på bakgrunn av premisset for historien, som vi synes har noen grunnleggende problemer som trekker ned helhetsinntrykket. For de første er perspektivet i historien veldig snevert. Hvorfor i alle dager skal en så ambisiøs film reduseres til å i bunn og grunn bare handle om at Sofia skal redde kjæresten sin? Kan hun ikke redde noe annet i samme slengen? Alle andre perspektiver legges bort, alle andres skjebner ignoreres.

Nå følger vi riktignok også en gruppe ledere og en minister som jobber for å begrense omfanget av katastrofen, men også her er perspektivet snevert, uten sterke personlige vinklinger eller et bredere internasjonalt blikk på katastrofen.

Et annet problem er karaktertypene, som ikke er spesielt originale. Ifølge «læreboka» er alt riktig, men karakterene er til dels forutsigbare og ikke veldig interessante. Spesielt Arthur sin karakter og hans funksjon fremstår utdatert. Det gås heller ikke særlig i dybden på Sofia og kjæresten sine personligheter og hva som knytter dem så sterkt sammen. Det forblir noe overfladisk. Anders Basmo spiller veldig bra, men karakteren hans er stort sett bare staffasje.

Det er også lite troverdig det som skjer når Sofia reiser for å redde kjæresten. På hvilken måte er hun i posisjon til å gjøre dette, når hun setter både seg selv og andre i fare for å redde én person? Selv om dette er en strålende godt laget og underholdende spenningsfilm som fortjener et stort publikum, så fortjener den heller ikke toppkarakter.

Utover dette er det mye nyttig man kan reflektere over etter å ha sett filmen, ikke minst i forhold til oljebransjen, klima og katastrofehåndtering. Karakteren William Lie, som spilles av Bjørn Floberg, er et flott eksempel på den ekstremt krevende rollen det er å være den som må ta avgjørelser som fører til forskjellen mellom liv og død for enkeltskjebner. Hans karakter er utvilsomt den mest interessante i filmen.

Egnethet

Aldersgrensen er tolv år. Dette er en film som viser en sjokkerende katastrofe med et realistisk formspråk. Vi får se døde mennesker, mennesker som er fanget i dypet og en rekke andre sterke og dramatiske scener. Vi fraråder filmen for barn under aldersgrensen på tolv år. For ungdom og voksne er dette strålende filmunderholdning.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen skildrer en katastrofe. Den inneholder flere intense og dramatiske scener, og skildringer av lik. Filmen får derfor aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Nordsjøen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Fantefilm Fiksjon / Nordisk Film Distribusjon