Operasjon froskeegg

Nederlandsk barnefilm, 2009, tillatt for alle

Max og Jesse får en morsom og spennende tur gjennom skog og mark når de legger ut på jakt etter froskeegg. Dette er en sjarmerende nederlandsk barnefilm som passer flott for de yngste.

Historie

Max og storebroren hans Janus er på besøk hos mormor. Der liker de seg godt, for hun bor ute på landsbygda der det er mange flotte dyr og insekter. Noe av det gøyeste Max vet er å hjelpe mormor med å få skadete padder, piggsvin, harer og andre dyr friske igjen.

Janus skal operere mandlene, og han lurer lillebroren til å tro at dersom han ikke får et stort glass med froskeegg, så vil han aldri kunne snakke igjen. Dette gjør Max veldig bekymret, og han bestemmer seg for å gjøre sitt aller beste for å finne noen flotte egg.

Etter å ha besøkt Janus på sykehuset setter Max kursen mot landsbygda. På veien møter han den hyggelige jenten Jesse, som blir med ham på ferden. Hun drømmer om å bli sykepleier for dyr, og vil veldig gjerne se alle dyrene som mormoren til Max tar seg av.

På veien til mormor sitt hus opplever Max og Jesse mye spennende. Først må de få seg ut av byen, og deretter må de krysse store marker og gå gjennom en litt skummel skog. De ser mange gøye dyr og spennende insekter, og møter noen rare mennesker. Hvis de er heldig finner de kanskje noen froskeegg også…

Operasjon froskeegg

Regi: Simone van Dusseldorp
Sjanger: Drama
Skuespillere: Nino den Brave, Whitney Franker, Thijs Goedknegt, Georgina Verbaan, Juul Vrijdag, Remko Vrijdag m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Nederland
Spilletid: 1t 22min.
Produksjonsår: 2010

Vurdering

Denne nederlandske barnefilmen vant publikumsprisen på Barnefilmfestivalen i Kristiansand i 2009, og det var helt fortjent. Dette er en flott film for barn, full av sjarm og glede. Tempoet er rolig, slik at de yngste ikke vil ha problemer med å følge historien. Det skjer alltid noe morsomt og spennende, og med jevne mellomrom stemmer karakterene i en artig sang. I tillegg er skuespillerne som spiller Max og Jesse veldig flinke og sjarmerende, og vil nok varme hjertet til de fleste.

Filmen er også lærerik og inspirerende. Naturopplevelsene til Max og Jesse fremstilles som spennende eventyr, og barn som ser filmen vil forhåpentligvis bli nysgjerrige på livet i naturen og inspirerte til å oppsøke skog og mark. I tillegg er forholdet mellom Max og Jesse et fint forbilde. Når de to møtes er de ikke helt snille med hverandre, og Max lyger blant annet ved å fortelle at han er foreldreløs. Etter hvert som de blir venner får Max dårlig samvittighet, og han forteller til slutt sannheten. Da blir Jesse fornærmet, og de to blir uvenner en liten stund. Slike ting skjer ofte blant barn, og ved å se dette på film kan barn lære at selv om man har gjort noe dumt eller fortalt en løgn, så er det alltid best å være ærlig. Selv om man kanskje blir uvenner en liten stund, så blir man gjerne enda bedre venner etterpå.

Egnethet

”Operasjon froskeegg” inneholder ingen skumle scener, og kan trygt ses av de aller yngste. Filmen passer nok best for barn mellom tre og ni år, ettersom eldre barn sikkert vil synes at det er litt for lite fart og spenning.

Konklusjon

For den rette målgruppen er dette en flott og inspirerende film som fremmer verdien av gode naturopplevelser. Anbefales.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen har en lett og trygg stemning, og inneholder ingen skadelige scener for barn. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser