Operasjon Mørkemann

Norsk spenningsfilm, 2018, anbefales fra ni år

Operasjon Mørkemann

Detektivbyrå nr. 2 må løse et spennende mysterium i en vellaget film som passer fint for barn fra ni år.

«Operasjon Mørkemann» er en flott film for barn på mellomtrinnet, som får et mysterium som de kan klare å løse i løpet av filmen, men som samtidig byr på noen overraskelser. Samtidig har filmen noen svakheter, men uten at dette går utover underholdningsverdien for målgruppen.

Handling

Tiril og Oliver er de to snarrådige barna som står bak detektivbyrå nr. 2. Og når de kommer over noen mystiske hull på Fantesletta, da må de selvsagt etterforske dette. Dette fører barna på sporet av Mørkemannen og et uvanlig dødsfall på slutten av 1800-tallet, og dermed må de utforske både lokalhistorien og en mistenkelig person som lusker i skyggene.

Det blir starten på et spennende og ikke helt ufarlig eventyr, der barna nøster opp en større og viktig historie. Og hunden Åtto hjelper selvsagt til.

Operasjon Mørkemann

Regi: Grethe Bøe
Sjanger: Familiefilm, krim
Skuespillere: Emma Kilane, Thomas Farestveit, Finn Schau, Eldar Vågan, Ulrikke Døvingen m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 22min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

«Operasjon Mørkemann» er en vellaget norsk film, med godt fotoarbeid og dyktige skuespillere. Ikke minst gjør Emma Kilane og Thomas Farestveit flotte prestasjoner som Tiril og Oliver. Filmen treffer målgruppen godt, med et mysterium som man lett kan følge og prøve å finne ut av før barna i filmen, samtidig som man får et par vendinger som ikke er fullt så lett å forutse. Filmen passer utmerket for barn i alderen ni til tolv år. Den kan gjerne ses av eldre barn også, men for tenåringer kan nok mysteriet bli litt for enkelt.

Filmen har noen svake sider. All spilletiden brukes på mysteriet, og svært lite på å beskrive hovedpersonene. Vi kastes rett inn i handlingen fra første sekund, men Tiril og Oliver sin personlighet og bakgrunn får vi vite lite om. Vi ser aldri foreldrene deres, for eksempel, det eneste vi får vite er at de har hver sin mamma. Av den grunn vil nok filmen få bredere mening dersom man kjenner bøkene i forkant.

Vi lurer også litt på motivasjonen til hvorfor de begynner å etterforske disse hullene i bakken, og noen av de spennende forfølgelsesscenene blir litt enkle.

Men sett under ett er dette en type film som vi gjerne ser mer av. Filmen er laget på målgruppens premisser, og byr på en historie som er akkurat passe skummel og sjarmerende til at barna får halvannen time med fin underholdning.

I tillegg lærer man litt om historie og sosiale skiller i løpet av filmen, og dette er noe man kan snakke om etter å ha sett filmen. Vi liker også at skuespillerne dukker opp i løpet av rulleteksten og utfordrer seerne med noen spørsmål. Dette er et flott og artig grep for å skape videre refleksjon rundt filmen.

Egnethet

Filmen har fått ni års aldersgrense på grunn av flere mørke og litt skumle scener som kan bli litt dramatiske for yngre barn. Vi synes filmen passer best for alderen ni til tolv år, men det er nok også mange tenåringer som vil kose seg med historien.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Et parti med mørk og utrygg stemning og en skremmende skikkelse gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Operasjon Mørkemann»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser