Operasjon Nordpolen – Svippen på eventyr

Amerikansk (m.fl.) animasjonsfilm, 2020, anbefales fra 6 år

Operasjon Nordpolen

Er du klar for et friskt og kaldt Arktisk eventyr med polarreven Svippen og vennene hans? Dette er en underholdende film med et godt budskap som anbefales for barn fra seks år.

Denne filmen heves over gjennomsnittet av animasjonsfilmer på grunn av et godt og gjennomført budskap som passer flott for barn.

Handling

Svippen er «bare» en polarrev. Det gjør det vanskelig for ham å oppnå det han drømmer om; å bli en av de populære og verdsatte posthundene som leverer pakker til alle som bor i og utenfor Tundravåg. Svippen jobber på det lokale postkontoret, men han blir aldri forfremmet og drømmen hans virker uoppnåelig.

Men så ber søte Jill ham om å levere en pakke for henne, og Svippen sier ja med stor iver. Lite vet han at han da vil oppdage en farlig plan som en ond hvalross står bak.

Dermed starter en serie hendelser som gir Svippen mulighet til å vise hva han er god for, samtidig som han går gjennom en personlig reise.

Operasjon Nordpolen – Svippen på eventyr

Regi: Aaron Woodley
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA, England, Japan, Kina, India, Canada, Sør-Korea
Spilletid: 1t 32min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Operasjon Nordpolen – Svippen på eventyr er i grunn en helt vanlig animasjonsfilm for barn og unge. Den har en spennende og morsom historie med artige karakterer og en historie som ikke har de veldig store overraskelsene.

Men det som hever kvaliteten på filmen er det gode budskapet som historien er bygget rundt. Alle de sentrale karakterene, både de gode og de onde, har et felles personlighetstrekk som ødelegger for dem; de ønsker anerkjennelse og berømmelse – og de lukker øynene for realitetene i sine forsøk på å oppnå det de vil. Svippen har naturlig nok den mest komplekse personligheten. Han er optimistisk og håpefull, men innerst inne er han ikke helt ærlig med seg selv og har ikke den helt store troen på seg selv. Mye av grunnen til dette er at han drømmer om å være noe han ikke er. Svippen vrir på sannheten og prøver hele tiden å fremstå som noe han tror er bedre enn det han er. Og det er først når han gradvis forstår at alt blir bedre om han bare er seg selv, at ting begynner å bli bedre, og at andre får større tro på ham.

Dette, og mye annen god tematikk, legger grunnlaget for det som kan bli en god samtale med barna etter å ha sett filmen, eller som barn kan reflektere over på egenhånd. Spesielt tematikken rundt selvbilde er spennende. Og for de som vil gå litt dypere kan man for eksempel snakke om parallellene mellom Svippen og hvalrossen. Hva ville Svippens skjebne blitt om han ikke ble ærlig med seg selv?

Denne filmen er et godt eksempel på en film for barn og unge som ikke bare legger til et platt budskap, noe som er litt for vanlig i denne typen filmer, men som faktisk bygger historien rundt et godt budskap. Eventyret om Svippen anbefales for barn fra seks år, og her er det så mye god underholdning og spennende tematikk at hele familien kan kose seg med filmen sammen.

Egnethet

Det er noen skumle scener, blant annet et angrep på Tundravåg, så aldersgrensen på seks år er satt med god grunn. Men det er ikke mer dramatisk enn vanlig i denne typen filmer, så for barn fra denne alderen som har sett en del animasjonsfilmer er dette trygg og god underholdning.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte mørke og noe truende scener gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Operasjon Nordpolen – Svippen på eventyr»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser