Operation Mincemeat

Engelsk drama, 2022, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: Vellaget og velspilt drama om en av de mest vellykkede etterretningsoperasjonene under den andre verdenskrig.

Solid drama som gir spennende innsikt i etterretningsvirksomheten under den andre verdenskrig – og de personlige kostnadene som følger med. Dette er en god film som anbefales for ungdom og voksne, og den kan egne seg godt i undervisning.

Handling

I 1943 har Hitler Europa i et jerngrep, og de allierte styrkene har en svært vanskelig oppgave foran seg. Det strategisk riktige grepet vil være å gå inn i Italia fra Sicilia, men det er også et trekk som tyskerne er fullstendig klar over. Derfor må britiske etterretningsoffiserer legge en plan for å få tyskernes fokus bort fra Sicilia, slik at en invasjon ikke skal bli en massakre av de allierte styrkene.

Planene er mange, men den mest spektakulære er det Ewen Montagu og Charles Cholmondeley som står bak. De vil nemlig bruke en død mann til å spre desinformasjon for å finte ut tyskerne og lure dem til å flytte styrker bort fra Sicilia. Sammen med en liten hemmelig gruppe legger de en intrikat og ganske vanvittig plan for å lure sine velorganiserte tyske motparter.

Operation Mincemeat

Regi: John Madden
Sjanger: Drama
Skuespillere: Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Penelope Wilton m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: England
Spilletid: 2t 7min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Operation Mincemeat er en engasjerende og spennende film som forteller den sanne historien om en hemmelig operasjon under den andre verdenskrig. Filmen er regissert med stødig hånd og de sterke skuespillerprestasjonene trekker oss inn i dramaet og gir oss innblikk i spillet som foregår. At en liten gruppe britiske etterretningsmedarbeidere kunne jobbe med noe så sprøtt som å sende en død mann med desinformasjon til tyskerne fra et lite kontor i London, og samtidig gjøre en så viktig innsats i krigen og redde utallige mennesker – er en ganske så utrolig historie som er verdt å fortelle.

Filmen følger utviklingen og gjennomføringen av operasjonen, og samtidig blir vi bedre kjent med hovedpersonene. Karakterenes historier bidrar til å belyse filmens viktigste underliggende tema; de personlige kostnadene ved å jobbe i den hemmelige etterretningstjenesten. Alle hovedpersonene har en sterk lojalitet til landet sitt, men samtidig er livene deres svært avgrenset. De lever i sin hemmelige vesle boble, løgner og villedning er hverdagen deres, og i en verden med spioner og avlytting overalt er det ikke rart at det blir grobunn for tvil og sjalusi og andre mellommenneskelige utfordringer – og litt romantikk – på toppen av presset fra sjefene og Churchill selv om å lykkes med operasjonen.

Filmen har også en artig gjennomgående bihistorie om Ian Fleming, forfatteren bak James Bond, og det blir mange henvisninger til Flemings inspirasjon for den ikoniske spionen.

Om vi skal trekke frem noe negativt, så må det være at filmen ikke helt klarer å bestemme seg for hva den skal være. Den er litt thriller, noe personlig drama, en dose komedie, mye spionfilm og noen sekvenser med krigsfilm. Om man hadde rendyrket filmen noe mer, så kunne den nok blitt enda bedre. Men det betyr ikke at dette er ikke er en solid film – Operation Mincemeat er et spennende og innsiktsfullt drama som er vel verdt å se.

Egnethet

Operation Mincemeat har tolv års aldersgrense. Store deler av filmen har et spennende, men forholdsvis udramatisk handlingsforløp, men det finnes også sekvenser med krigsscener – og ikke minst mange skildringer av dette liket som skal sendes av gårde. Generelt passer filmen greit fra aldersgrensen på tolv år, men det er sikkert noen som ikke vil synes at disse bildene av liket er så kjekke å se på.

Operation Mincemeat egner seg godt i undervisningssammenheng, og kan være et fint utgangspunkt for å lære mer om andre verdenskrig og etterretningstjenestenes arbeid. Men man bør ta hensyn til at noen elever kan synes at noen scener er ubehagelige, spesielt i 12-13-årsalderen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder skildring av et lik og kortvarige scener med krigshandlinger. Den får derfor aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Operation Mincemeat»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Nordisk Film Distribusjon